Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabian öljykisa uhkaa jo omaa taloutta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yksi tärkeimmistä talouden ja geopolitiikan rakennusaineista on öljy. Kun öljyn hinta romahti, monet globaalit vakautta, taloudellista kasvua ja hyvinvointia ohjaavat voimat muuttuivat äkillisesti. Joku hyötyy, joku häviää. Halpa energia elvyttää öljyä käyttävien taloutta. Häviäjät ovat kuitenkin sellaisia, että niiden tappio voi varjostaa voittajienkin elämää.

Vielä pari vuotta sitten raakaöljy maksoi runsaat 100 dollaria barrelilta. Hinta oli pysytellyt tällä tasolla niin kauan, että öljyn tuottajat ehtivät rakentaa julkisen talouden menonsa ja hyvinvointilupauksiansa näiden tulojen mukaisiksi. Nyt öljy maksaa enää alle 40 dollaria barrelilta.

Kuluttajat iloitsevat tuojamaissa, mutta kaikki tuottajat kärsivät, jopa Saudi-Arabia.

Saudi-Arabia teki viime vuoden aikana selväksi, että se ei aio nostaa öljyn hintaa tuotantoaan vähentämällä. Maa kävi kovaan tuottajien pudotuskisaan. Venäjä on pahassa pinteessä, talous sukeltaa ja energiatuloista kerätyt rahastot hupenevat nopeasti. Jopa Norjan talous on joutunut vaikeuksiin, ja maa turvautunee tänä vuonna ensimmäistä kertaa valtaviin öljyrahastoihinsa.

Pudotuspeli on uhkarohkeaa myös Saudi-Arabialle, sillä saudienkin budjetti pettää. Se on tänä vuonna alijäämäisyydessään samaa luokkaa kuin Kreikalla talouskriisinsä pahimpina aikoina. Epävakaassa ja sotien repimässä Lähi-idässä saudit ovat pitäneet yllä maansa vakautta kovilla otteilla ja runsailla hyvinvointieduilla. Ne maksettiin ennen öljytuloista, nyt rahastoista, jotka hupenevat.

Saudi-Arabialle säästöjen tie on vaarallinen. Ensi vuoden budjettia paikataan muun muassa energian hintoja korottamalla. Näillä näpertelyillä alijäämäisyys ei poistu. Kunnollisista säästöistä kumpuava tyytymättömyys vaatisi entistä kovempia otteita, jotka lisäisivät taas tyytymättömyyttä. Uusi kriisi alueella heijastuisi laajalle.

Saudit joutunevat valitsemaan kasvavan vaaran ja pudotuspelin jatkamisen väliltä. Rahastot riittävät nykyisillä menoilla ja öljyn hinnoilla noin viideksi vuodeksi. Hyvissä ajoin ennen sitä peli loppunee – mutta ennen sitä loppuu monen kilpailevan öljyntuottajamaan elantokin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat