Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahan luominen kielletty

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Niin kaunis kuin ajatus suorasta demokratiasta ja kansanäänestyksistä onkin, siinä on sudenkuoppansa. Joskus jopa se, että äänestyksen ideoijilla on aika ohut käsitys siitä, mistä he haluavat äänestyttää. Tämä käy selville muutamista Sveitsin kansanäänestyksistä.

Sveitsi on tehnyt kansanäänestyksissään monia tärkeitä ja vähemmän tärkeitä linjauksia. Kansa on äänestänyt minareettien rakentamisesta, maahanmuuton vähentämisestä ja muun muassa siitä, voiko sosiaalisiksi katsottavia eläimiä – kuten esimerkiksi marsuja – olla omistajallaan vain yksi kappale.

Nyt Sveitsissä on kehitelty kansanäänestys, jossa äänestäjille tarjotaan tuettavaksi sellaista näkemystä, että vain keskuspankki voisi ”luoda rahaa”.

Tavoitteena on, että liikepankit eivät voisi laittaa rahaa liikkeelle enempää kuin niillä on talletuksia tai omia varoja. Tällä haluttaisiin vakauttaa pankkijärjestelmää.

Jos näin todella tehtäisiin Sveitsissä, kotitalouksien ja yritysten rahoitus kuristuisi. Keskuspankki on kyllä vastuussa konkreettisten rahojen virrasta, mutta arviolta 90 prosenttia Sveitsissä liikkeellä olevasta rahasta on liikepankkien luomaa ”bittivirtaa” – oikeastaan luottoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat