Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoitusvuosi alkoi Kiina-paniikilla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ei ollut helppoa sillä, joka halusi katsoa uudenvuodentinoista, miten Kiinan taloudellinen kehitys jatkuu tänä vuonna. Työn vaikeudesta tuli heti maanantaina näyttö: Shanghain ja Shenzhenin pörssit romahtivat niin pahoin, että kauppa keskeytettiin. Oliko kyse siitä, että sijoittajat todella pelkäävät Kiinan talouden kasvun nyt pysähtyvän ja yritysten tuloskunnon heikkenevän? Vai siitä, että Kiinan pörsseissä paniikki syntyy helposti?

Varmaa vastausta ei kerro tina eikä taloustutkija.

Kiinan taloutta seuraavat ovat kuitenkin kohtalaisen varmoja siitä, että kasvu jatkuu edelleen. Tuoreimmat mittaukset teollisuuden tuotannosta kertoivat, että tuotanto on kutistunut jo usean kuukauden ajan. Silti yleisin oletus Kiinan bruttokansantuotteen kehityksestä on, että kasvuvauhti hieman hidastuu mutta aiempi suunta pysyy. Arvioijien näkökulmasta ongelmana on, mihin he arvionsa perustavat. Kiinan viralliset bruttokansantuoteluvut sovitaan. Kun uskottavampiin lukuihin halutaan päästä, läntiset arvioijat laskevat muun muassa sähkönkulutusta ja rahdin määrää. Niitä on vaikeampi manipuloida.

Vaikka laskisi yhteen sen, että todellinen kasvu on virallisia tilastoja heikompaa ja sen, että teollisuustuotannosta on veto poissa, lopputuloksena ei pitäisi olla pörssin romahtaminen.

Sellaiseen lopputulemaan ei pääse, vaikka mukaan laskee muitakin kursseihin ja sijoitusarvioihin vaikuttavia tekijöitä. Esimerkiksi sen, että sijoittajilla on yleensä kova pyrkimys päästä irti yrityksistä, jotka tarvitsevat tuotannossaan paljon hiiltä. Tämä sijoitusmarkkinoiden käänne on Kiinassa hieman jäljessä ja voi tulla äkillisestikin. Kiina lupasi Pariisissa joulukuussa järjestetyssä ilmastokokouksessa suunnata talouttaan ilmastoystävällisempään suuntaan.

Kiinan rahoitussektorin taseissa epäillään olevan paljon roskaa. Se koostuu muun muassa alun perinkin tarpeettomiksi tiedetyistä rakennuskohteista, joita alueiden päättäjät ovat hyväksyneet saadakseen kotiseudun rakennusyrityksille liikevaihtoa ja itselleen nostetta. Maanantain pörssireaktio ei vaikuttanut siltä, että se olisi perustunut tällaiseen rationaaliseen taseiden punnintaan. Eikä roskalainojen määrän pitäisi olla kenellekään sijoittajalle aivan uusi, maanantaiaamuna tehty havainto. Sijoittajan huolta olisi pitänyt hälventää sekin, että Kiinan keskuspankki pystyy hillitsemään rahoitussektorin mahdollista huojuntaa hyvin.

Vaikka äkilliselle kurssimuutokselle on taustaselityksiä, todennäköisin syy on paniikki.

Paniikkeja syntyy muidenkin maiden pörsseissä, mutta Kiinassa tavallista helpommin. Keskiluokka on vaurastunut nopeasti ja käyttänyt rahojaan osakekauppoihin. Ostoksia tehdään runsaasti – myös velalla. Kiinassa osakekauppa on piensijoittajille vielä suuremmassa määrin veikkaamista ja vedonlyöntiä pikavoittojen toivossa kuin lännessä. Pörssilistautumisissa liikutaan toisinaan petoksen rajamailla.

Kiinassa viranomaiset voivat määrätä listautumishintoja. Valtaa on usein käytetty pitämällä hinta alhaalla. Se on houkutellut lisää äkkirikastumisesta haaveilevia pörssiin. Paine kasvaa entisestään: sijoituskohteiden määrä on riittämätön, koska pörssiin pyrkivät yritykset jumiutuvat viranomaisten listautumistarkastuksiin.

Vaikka syy maanantain romahdukseen olisi paniikki, se ei vähennä reaktion merkitystä. Jo samana päivänä pörssit ja valuuttojen arvot heiluivat kaikkialla. Ja jos ennustaa pitäisi, tämä ei jää vuoden viimeiseksi Kiina-paniikiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat