Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Listavaalia ei kannata tyrmätä suoralta kädeltä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomeen on tulossa uudenlainen väliportaan hallinto, maakuntahallinto. Vaalien määrä lisääntyy, koska äänestäjät valitsevat vastedes suoraan jäsenet maakuntavaltuustoihin.

Luvassa oleva muutos on herättänyt myös keskustelua niin sanotuista listavaaleista, kertoi Ylen uutiset (2.1.). Vaalitapa on käytössä esimerkiksi Ruotsissa.

Listavaalissa äänestäjä valitsee puolueen tai vaaliliiton, jolle antaa äänensä. Ehdokkaiden järjestyksen on päättänyt puolue. Vaaleissa valituiksi tulevat listan kärkeen sijoitetut ehdokkaat, niin monta kuin vaalitulos edellyttää. Tältä osin Ruotsin mallissa on hivenen joustoa.

Suomessa on henkilövaali: äänestäjä äänestää haluamaansa ehdokasta. Puolueet pysyvät taustalla. Valituiksi tulevat listallaan eniten ääniä keränneet.

Molemmissa vaalitavoissa on hyvät ja huonot puolensa. Listavaaleissa ehdokkaiden kampanjointi pysyy kohtuuden rajoissa, kun henkilövaalissa massiivinen ja kallis kampanja edesauttaa valintaa. Listavaalissa äänestäjällä on parempi kuluttajansuoja: äänestäjä voi luottaa, että ehdokkaat ajavat sellaista politiikkaa kuin puolue on yhdessä luvannut. Meikäläistä henkilövaalia puolustetaan sillä, että henkilöt ovat kiinnostavampia kuin puolueet tai niiden ohjelmat. Listavaalien pelätään laskevan äänestysaktiivisuutta vielä nykyisestäkin. Tosin Ruotsissa äänestysprosentti on paljon komeammissa lukemissa kuin Suomessa.

Listavaalikaan ei poistaisi Suomen monipuoluejärjestelmän keskeistä ongelmaa: äänestäjä ei voi tietää, millaista politiikkaa vaalien jälkeen muodostettava hallitus alkaa saamiensa äänten turvin harjoittaa.

Esimerkiksi käyvät viime kevään eduskuntavaalit: ainakin teoriassa olisi ollut mahdollista, että porvarihallituksen sijaan maahan olisi samalla tuloksella tullut punamultahallitus – eri ohjelmalla.

Ruotsin, Britannian tai Yhdysvaltain tapaisissa blokkivaaleissa – joissa äänestetään lähinnä kahden päävaihtoehdon väliltä – voi ainakin kohtuudella arvioida jo vaalituloksesta, millaista politiikkaa valtaan pääsevä ryhmittymä harjoittaa.

Hämmennystä voisi lisäksi syntyä, jos Suomessa olisi käytössä erilainen vaalitapa eri vaaleissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat