Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaa liikkuvuus jäähyllä

Ruotsin ja Tanskan rajatarkastukset merkitsevät suurta muutosta sekä turvapaikkapolitiikkaan että vapaaseen liikkuvuuteen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pohjolan rajoilla tehtiin maanantaina historiaa. Ruotsi alkoi tarkastaa Tanskasta Ruotsiin matkustavien henkilöpapereita ja Tanska aloitti rajatarkastukset Saksan-rajallaan.

Tarkastukset merkitsevät suurta muutosta sekä turvapaikkapolitiikkaan että pohjoismaisen yhteistyön ydinkysymykseen, vapaaseen liikkuvuuteen. 1950-luvulta juontuva periaate pantiin tauolle.

Tilanne on uusi ja sikäli mutkikas, että vaikka Schengen-sopimus tuli peittäneeksi alleen pohjoismaisen vapaan liikkuvuuden, pohjoismaiset rajasopimukset ovat yhä voimassa. Poliittisesti tilanne on kiusallinen. Tarkastukset vievät uskottavuutta siltä uurastukselta, jolla yritetään vahvistaa Pohjoismaiden yhteistä työssäkäyntialuetta. Perinteistä pohjoismaista yhteistyötä tehdään lähiajat irrallaan reaalitodellisuudesta.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun vastatessaan Pohjoismaat ovat toisilleen solidaarisia: linjaa ei ole arvosteltu. Suomi on seurannut tarkkaan muiden tekemisiä. Kiristyksiä on kiitelty, sillä ne vähentävät tulijamääriä Suomeen.

Tiukimmin Suomen katse on kuitenkin siinä, mitä Venäjä tekee. Se, avaako itänaapuri porttinsa lähtijöille levälleen, on juuri nyt suurempi murhe kuin se, että länsinaapurit sulkevat ovia tulijoilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat