Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuori, seuraa poliittisia päättäjiä – saat kovaa oppia

Yhteiskunnasta ei saa parasta tietoa oppitunneilla, kirjoittaa Marjukka Liiten kolumnissaan.

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Aikuiset ovat usein huolissaan nuorten passiivisuudesta. Milloin tulevaisuuden toivoja ei kiinnosta tarpeeksi äänestäminen tai ylipäänsä politiikka, milloin ammattiyhdistystoiminta. Ja vaimeita merkkejä on myös siitä, ettei korkea koulutus enää siinnä kaikkien päämääränä.

Ratkaisukeinoksi esitetään, että koulussa pitäisi olla enemmän yhteiskuntaopin ja historian oppitunteja. Harvemmin puhutaan siitä, kuinka kovaa käytännön yhteiskuntaoppia nuoret saavat, jos vähänkin päätöksentekoa seuraavat.

Viime keväänä tuhatkunta opiskelijaa sai erityisen mieliinpainuvan opetuksen politiikan raadollisuudesta aurinkoisella Kansalaistorilla, jossa he osoittivat mieltään opintotuen rajausta vastaan. Lakiesitys oli menossa eduskunnassa läpi hallituspuolueitten äänin.

Vaan eipä mennytkään. Syynä ei ollut lakiesityksen huonous vaan se, että Rkp:tä otti päähän Sdp:n nihkeä suhtautuminen saamelaiskäräjälakiin. Hallituksen kausi päättyi farssiin, jossa hallitus kaatoi omia säästölakejaan urakalla.

Uuden porvarihallituksen muodostajat aloittivat työnsä asiallisesti ja esittelivät tärkeän oloisia prosessikaavioita. Tosin jo hallitusohjelman julkistustilaisuudessa oltiin niin rentoja, ettei kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb malttanut olla aloittamatta möläytysten sarjaa letkautuksella professorien kesälomista.

Sote-sopan kiehahdus marraskuun alussa toi esiin poliitikkona uhmaikäisen pääministeri Juha Sipilän (kesk). Hän uhkasi kävelevänsä maan isän pakeille hallitusta hajottamaan, jos ei saa tahtoaan läpi. Ulkoministeri Timo Soini (ps) syytti kokoomusta itkupotkuraivareista.

Työmarkkinajärjestöille uhittelu kuuluu asiaan, mutta useimmiten vastakkain ovat työnantajia ja työntekijöitä edustavat järjestöt. Tosin ulkopuolisen oli paha sanoa, mille järjestölle jäi se kuuluisa pallo ja kuka oli kenenkin vanki, kun neuvonpidossa yhteiskuntasopimuksesta ei päästy edes alkuun.

Palkansaajat pyrkivät lisäämään voimaansa uudella keskusjärjestöllä, johon näillä näkymin olisi menossa 49 liittoa ja 1,7 miljoonaa jäsentä lähinnä SAK:sta ja STTK:sta. Tarkoitus on myös luoda myönteistä kuvaa ay-liikkeestä ja houkutella mukaan nuoria.

Paradoksaalista onkin, että jäsenten kalastelun takia ay-pomot eivät ole enää edes puheväleissä, kuten Iltalehti kertoi joulukuussa. STTK:n Antti Palola on hyvin vihainen siitä, että Sture Fjäderin Akava houkuttelee heiltä hoitoalan väkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat