Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi suuntaa pakkaseen tuontisähkön varassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sähkön riittävyyttä seuraavat iloitsevat siitä, mistä suomalaiset eivät yleensä riemuitse: tässä pakkasjaksossa on harvinaista ja hyvää se, että tuulee. Tuulivoimalatkin auttavat kireälle vedettyä sähköntuotantoa hitusen.

Suomi elää vuoden alkua tuontisähkön varassa. Oma tuotanto ei riitä pakkasella – näin kovalla ja koko maan kattavalla pakkasella se on täysin riittämätöntä.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Suomi kulutti pakkasjakson alkaessa 13 500 megawattia. Oma tuotanto oli runsaat 10 000 megawattia. Ero katettiin tuomalla sähköä Ruotsista ja Venäjältä.

Fingridin mukaan tilanne on ”normaali käyttötilanne”. Normaalius näkyy hinnoissa: pörssihinta on alle 40 euroa megawattitunnilta. Sähköverkostossa normaalius voi päättyä nopeastikin. Tuontisähkö on jo täydessä käytössä, joten yhteyksien pitäisi pysyä kunnossa. Pakkasjakso osui hyvään saumaan: Venäjällä on lomakausi, jonka vuoksi maan oma kulutus on vähäistä ja vientiin riittää sähköä.

Suomen kulutus on nyt kasvussa päivä päivältä. Jos säätiedotukset pitävät paikkansa ja pakkanen kiristyy entisestään kautta koko maan, sähkönkulutus lähestyy arvioitua huippuaan, noin 15 000:ta megawattia. Silloin oltaisiin jo tuotannon riittävyyden äärirajoilla.

Tällaisessa tilanteessa pieni häiriö ei vielä kylmentäisi suomalaisten koteja, sillä Fingridillä on voimalaitoksia, joita voidaan kytkeä kauko-ohjatusti päälle viidessätoista minuutissa.

Isommat ongelmat ajaisivat Suomen pulaan. Voimalayhtiöt ovat vähentäneet tuotantoa hiilellä ja öljyllä, koska se on muuttunut kannattamattomaksi – muun muassa siksi, että fossiilisista polttoaineista on tehty ilmaston suojelemisen vuoksi kalliita ja tuulivoimasta on tullut Pohjoismaissa tukien voimalla ”hintahäirikkö”.

Vaikka sähkön hinta pulan vuoksi hyppäisi, voimalayhtiöillä ei enää ole kapasiteettia mitä tarjota. Suljetut voimalat ovat kokonaan poissa pelistä. Vielä viime talven alkaessa käytettävissä oli 900 megawattia enemmän kuin nyt. Ensi talveen mennessä poistuma todennäköisesti kasvaa.

Tilanne korostaa tarvetta huolehtia sähkön huoltovarmuusreserveistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat