Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvää tarkoittava tuki ei kannusta työelämään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uutinen siitä, että lasten kotihoidon tuki poistetaan Ruotsissa helmikuun alussa (HS 5.1.), herätti aiheellisia kysymyksiä. Miksi taloudellisesti Suomea paremmassa kunnossa oleva länsinaapuri leikkaa sieltä, mihin ”kipeitä ratkaisuja” tekevä Suomen hallitus ei halua koskea?

Pelkästään numeroita katsoen Ruotsin päätös ei ole dramaattinen. Tuki tuli siellä käyttöön vasta viime vuosikymmenen loppupuolella. Alle kolmivuotiaista ruotsalaislapsista vain runsasta paria prosenttia on hoidettu tuen avulla.

Lukuja selittää se, että vanhempainvapaat ovat Ruotsissa selvästi Suomea runsaammat, jos vanhemmat jakavat hoitojaksot keskenään. Moni Suomessa kotihoidon tukea saava perhe olisi Ruotsissa varsinaisella vanhempainvapaalla.

Suomessa kotihoidon tuki luotiin jo osana 1980-luvun uudistuksia, joiden avulla perheet pystyivät valitsemaan itselleen sopivan mallin julkisen, yksityisen tai perheen itse järjestämän hoidon välillä. Malli on ollut suosittu. Monet kaupungit ovat näihin päiviin asti myös antaneet lisätukea kotihoidolle, jotta niiden ei tarvitsisi rakentaa uusia päiväkoteja.

Ruotsin päätöksen perusteluihin tutustuminen olisi kuitenkin paikallaan myös Suomessa. Esimerkiksi johdonmukaisuus työvoiman tarjonnan lisäämisessä on yksi Ruotsin talouden menestystekijöistä.

Periaatetasolla tärkeämpiä ovat vaikutukset tasa-arvoon ja maahanmuuttajien kotoutumiseen. Kotihoidon tuen käyttäjistä enemmistö on äitejä. Hyvin koulutetun paluu työelämään sujuu yleensä kohtalaisesti, mutta heikommalla koulutuspohjalla ongelmat alkavat kasautua.

Lapsiperheköyhyyden mallitapaus on peräkkäisillä tukijaksoilla kotona työskennellyt äiti, joka huomaa muutaman vuoden kuluttua olevansa huonosti koulutettu yksinhuoltajaäiti, jonka tie työelämään on lähes tukossa.

Vielä pitkäaikaisempia vaikutukset ovat maahanmuuttajaperheissä: kielen ja yhteiskunnan toiminnan oppiminen sekä työelämään kiinnittyminen olisi tärkeää, mutta tuet kannustavat jäämään perinteiseen naisen rooliin kodin seinien sisäpuolelle. Se ei ole kenenkään etu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat