Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

On rohkeaa tulla siksi ihmiseksi, joka todella on

Pääkirjoitus
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kuka on oikein rohkea ihminen? Sekö, joka hyppää korkealta? Väittää vastaan? Menee tappelijoiden väliin?

Yleensä tuntuu siltä, että ulospäin kurottuminen on rohkeaa. Viime aikoina olen kuitenkin ajatellut, että vielä rohkeampaa voi olla se, että katsoo sisäänsä ja miettii, kuka ja mikä oikein on.

Kaikki eivät tee sitä ikinä, etenkään suhteellisen vapaissa yhteiskunnissa. Suuri osa meistä tyytyy siihen, mitä elämä antaa, kyselemättä.

Mutta miltä tuntuisi elää niin, ettei voi olla vapaasti oma itsensä? No, naisilla on ollut jossain tällainen kokemus vuosituhansia, monessa paikassa vieläkin.

Tuoreessa HS:n Kuukausiliitteessä Anu Nousiainen kirjoitti puolestaan intersukupuolisista. Juttu ”Ei tyttö eikä poika” kertoi ihmisistä, joiden sukupuoli on epäselvä.

Syitä siihen voi olla monia, kuten tiede hyvin jo tietää. Lopputulos taas on Suomessakin yhä usein yksi ja sama: ihminen päätyy elämään vieraassa ruumiissa.

Kuten Nousiaisen haastattelema Ami sanoo: ”Vähän kuin olisi yhdessä lääkärin kanssa yritetty keksiä kikkoja, ettei kukaan huomaa, millainen minä olen.”

Toiset niistä, joille ruumis on vääränlainen, päätyvät korjaamaan sukupuoltaan. Se ei ole taatusti helppo ratkaisu. Päätöstä seuraavat toimenpiteet ovat myös rajuja, hormoneista kirurgiaan.

Tässä kohdin monet meistä tulevat usein käsityskykynsä päähän. Mikseivät feminiininen mies tai androgyyni tyttö vain jatka tyylillään? Eikö se olisi helpompaa?

Ei, he vastaavat. Se ei ole heidän identiteettinsä.

Ei poikamainen tyttö voi olla sitä koko ikäänsä. Ei enää silloin, kun oma sisin kuuluu keski-ikäiselle miehelle.

Minun olemustani ei ole ikinä tällä tavalla kyseenalaistettu. Siksikin minun on ollut vaikea ymmärtää, että sukupuoli-identiteetti on ihmisoikeuskysymys.

Onneksi maailma muuttuu. Intersukupuolisuudesta puhutaan koko ajan enemmän – politiikassa, taiteessa ja viihteessä. Tietämättömyyteen ja vaikenemiseen perustuvat ennakkoluulot hälvenevät, samoin toivottavasti tiukka sukupuolittuneisuus ylipäätään.

Siihen on kuitenkin tarvittu monta ihmistä pohtimaan elämäänsä ja tekemään ratkaisuja sen suhteen. Miettimään, keitä he ovat, ja valitsemaan siihen liittyvät suuretkin muutokset.

On tarvittu monta todella rohkeaa ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat