Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkö riitti torstaina, entä ensi viikolla?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hämeen Sanomat toteaa, että Suomen sähkönkulutus oli torstaina kaikkien aikojen huippulukemissa.

”Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan aamulla sähkönkulutuksen tuntikeskiteho oli 14 900 megawattia. Illansuussa mentiin hetkittäin reilusti yli 15 100 megawatin. Aamulla Suomessa tuotettiin sähköä 10 700 megawatin teholla ja loput 4 200 megawattia tuotiin naapurimaista, käytännössä Venäjältä ja Ruotsista.”

”Kantaverkkoyhtiö Fingridin arvion mukaan sähkön riittävyys ei ollut huippukulutustilanteessa vaarassa. Tämä on varmasti juuri nyt totta ja kansalaisia tyynnyttelevää tietoa, mutta purevat pakkaskelit saattavat saapua Suomeen myös silloin, kun Venäjällä joululomakausi on muutaman päivän kuluttua ohi.”

”Kannattaa myös muistaa, ettei reilun parinkymmenen asteen paukkupakkanen tammi–helmikuussa ole Suomessa millään tavalla äärimmäinen sääolosuhde.”

”Suomi on vielä vuosien ajan tuontisähkön varassa aina silloin, kun sähköä tarvitaan eniten.”

”Emme olisi tässä tilanteessa, mikäli Olkiluodon kolmas ydinvoimayksikkö olisi valmistunut edes vuonna 2014, siis viisi vuotta myöhässä. Jättimäinen projekti on kuitenkin vuosikymmenen aikataulustaan jäljessä. Silti edes Olkiluoto 3:n mahdollinen käyttöönotto ei kokonaan poista Suomen tuontiriippuvuutta.”

Karjalaisen mukaan Kiinasta on tullut maailmantalouden suurin uhka.

”Kiinalaista ennätystehtailua nähtiin torstaina, jolloin 25-vuotisen historiansa lyhimmiksi jääneet Shanghain ja Shenzhenin pörssipäivät typistyivät pörssipudotuksessa vain puolen tunnin pituisiksi.”

”Poliittisen päätöksentekokoneiston jyrkkä puuttuminen markkinaehtoisen pörssin toimintaan luo lisää epävarmuutta ja omalta osaltaan lisää piensijoittajien paniikkiherkkyyttä. Kiinassa pörssiä liikuttavat niin ylös- kuin alaspäinkin nopeasta rikastumisesta jopa velkarahalla haaveilevat yksityishenkilöt. Pikavoittoja hakevat ovat epävarmassa ympäristössä herkkiä joukkohysterialle.”

”Mikäli Kiinan pörssipaniikki iskisi maailman isoihin pörsseihin täydellä voimallaan, kärsisi siinä entistä pahempia kolhuja myös suomalainen vientiteollisuus.”

”Ainakin osittain rauhoittavana tietona on hyvä kuitenkin muistaa se, että Kiinan pörssin arvo ei ole tällä hetkellä sen alempana kuin mitä se oli noin vuosi sitten.”

Iltalehti arvelee, että Kiinassa on nyt kaikki mahdollista.

”Edessä voi olla pahimmillaan romahdus. Jos pörssit Kiinassa saisivat nyt vapaasti hakea kurssitasonsa, voisi edessä olla puhdas paniikki.”

”Parhaassa tapauksessa tilanne saadaan tällä erää rauhoittumaan. Talouskasvun hidastumisen ongelma jää kuitenkin edelleen uhkaamaan pörssejä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat