Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauantai-ilta on suomalaisille erityinen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaupan aukioloajat vapautuivat vuodenvaihteessa. Kaupan keskusliikkeet toivovat tietenkin lisää myyntiä. Moni kauppias yrittää houkutella suomalaiset ruokakauppaan entistä useammin varsinkin lauantai-iltaisin, sillä isot marketit aikovat pitää ovensa auki iltayhdeksään.

Kaupalla voi olla turhan kovat odotukset siitä, millaisen murroksen aukiolojen vapauttaminen lopulta tuo kulutuskäyttäytymiseen. Syitä on monia. Yksi niistä on nettikaupan läpimurto, joka näkyy jo ruokakaupassakin. Kauppalistan voi klikkailla arjen kiireissä kännykällä, ja kauppakassi kuljetetaan kotiovelle.

Toinen ja tärkeämpi syy on se, että vaikka teknologian kehitys, logistiikkaketjujen jouhevoituminen ja etätyön edellytysten parantuminen kuinka veisivät kohti 24/7-yhteiskuntaa, ajankäyttötutkimusten pitkät sarjat näyttävät arjen tottumusten muuttuvan todella hitaasti.

Toki sunnuntaikaupan vapauttaminen vaikutti kaupassa käynnin rytmiin – maanantaisin ei enää käytykään entiseen tahtiin kaupassa, mikä lisäsi tiistain kauppaa. Silti kauppamatkaan vuorokaudessa käytetty aika on pysynyt häkellyttävällä tavalla muuttumattomana.

Lauantai-ilta on suomalaisille pyhä. Silloin saunotaan, rentoudutaan ja vietetään aikaa perheen tai ystävien seurassa. Lauantaihin liittyy paljon odotuksia sosiaalisesta kanssakäymisestä – lauantai-ilta ilman seuraa on kuin joulu yksin.

Kaikki aika ei ole samanarvoista, sosiologit sanovat. Ruotsissa on jopa nähtävissä, että pyhä alkaa jo perjantai-iltana. Tarve irrottautua arjen kiireestä on jo kaupallistettu fredagsmysiksi. Perjantaina katsotaan perheen kanssa tv:tä ja syödään tacoja.

Lauantai-illan erityisyys näkyy myös suomalaisten verkkokäyttäytymisessä. Lauantai-iltaisin ei käydä nettipankissa eikä tehdä matkavarauksia. Sosiaalinen media ja kuumina käyvät verkkosivustot vaimenevat.

Lauantai-illan erityisyyttä voi olla vaikea murtaa pelkästään kaupan aukioloaikoja pidentämällä. Aukioloaikojen vapautuminen johtanee siihen, että kaupat ovat auki silloin, kun se on tarpeen – mikä oli muutoksen tarkoituskin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat