Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameron hakee sympatiaa väkisin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unioni joutuu kuukauden sisällä päättämään, aikooko se tulla jollain tavalla vastaan Britannian pääministeriä David Cameronia. Melko varmaa on, että Cameronille tarjotaan jonkinlaista myönnytysten kokonaisuutta. Ilman sellaista Cameronin on vaikea asettua tukemaan Britannian kansanäänestyksessä sitä vaihtoehtoa, että maa jäisi unionin jäseneksi.

EU:n valtiojohtajat kokoontuvat helmikuussa päättämään, miten he suhtautuvat niihin toiveisiin, joita Britannia on esittänyt EU-yhteistyönsä suhteen. Oletettavasti tämä kokous päättää vain mahdollisen vastauksen linjoista ja maaliskuussa tulee konkreettisempia ratkaisuja – siis jos tulee.

Cameron on kiertänyt tulevien kokousten alla pehmittämässä jäsenmaiden päättäjiä. Viime viikolla hän tapasi muun muassa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin.

Cameron lähetti ennen kiertuettaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille kirjeen, jossa Cameron kertoi toiveistaan. Ne oli kirjattu neuvottelutaktisesti kohtalaisen ympäripyöreästi. Jos Cameron olisi tarjonnut yksilöidympää listaa, EU-jäsenyyden vastustajat Britanniassa olisivat saaneet siitä tikkataulun. Etukäteen he olisivat voineet korostaa listan riittämättömyyttä ja painostaa Cameronia siihen, että mikään vaatimus ei saisi neuvotteluissa ainakaan loiventua. Jälkikäteen he olisivat voineet osoittaa Cameronin heikkoudeksi jokaisen kohdan, joka kuitenkin muuttui ennen EU-kumppaneiden lopullista hyväksyntää.

Britannia toivoo, että euroalueen ulkopuoliset maat voivat estää sisämarkkinoiden kehittämisen näitä maita syrjivällä tavalla. Lisäksi Britannia haluaa, että sitä ei pakoteta lähtemään syventyvän yhteistyön tielle. Cameronin listalle on nostettu myös se, että EU-tason sääntelyllä ei enempää raskautettaisi yritystoimintaa.

Näistä kohdista voidaan muokata jonkinlainen kompromissi. Kaksi viimeistä kohtaa ovat helppoja – unionin eritahtisesta etenemisestä ja byrokratian sekä turhan sääntelyn karsimisesta on jo sovittu. Sisämarkkinoiden syrjimätön kehittäminen on hankalampaa, jos Britannialle pitää tarjota jonkinlainen hätäjarru.

Hankalin kohta Cameronin listassa koskee siirtotyöläisiä. Cameronin mukaan maahan tulevien siirtotyöläisten ei pitäisi saada heti Britannian sosiaali- ja työetuuksia. Tulijoille kuuluisi Cameronin mukaan neljän vuoden odotteluaika. Orbán ärähti, että Britanniaan tulevia unkarilaisia ei voi kohdella kuin loisia.

Silti Cameron saattoi olla oikeassa, kun hän kertoi tämänkin toiveen saaneen ymmärrystä. Muissakin EU-maissa on pohdittu sosiaaliturvan rahoituksen riittävyyttä ja sitä, voisiko turvaa varata selvemmin kotimaan kansalaisille.

EU-tuomioistuin on antanut muutamia teemaa sivuavia päätöksiä. Niiden mukaan muista EU-maista saapuvilla ei ole automaattisesti samaa oikeutta verovaroilla rahoitettavaan sosiaaliturvaan kuin kotimaan kansalaisilla.

Vaikka Britannian tapa kiristää etuuksia – tai oikeastaan Cameronin tapa kiristää itselleen poliittista pääomaa – on väärä ja kohtuuton, muut maat joutuvat pohtimaan, mitä Eurooppa menettäisi, jos Britannia todella päättäisi jättää EU:n. Eron kannattajat ovat Britannian kyselyissä voitolla. Ministeritkin ovat kahdessa leirissä.

EU:n on pakko tulla jotenkin vastaan. Unioni tarvitsee Britanniaa lähes yhtä paljon kuin Britannian talous EU:ta. Jos Britannia lähtisi, Suomi menettäisi kumppanin, jonka kanssa EU:ssa on voitu puolustaa yritysten ja avoimen markkinatalouden etuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat