Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsehallintoalueesta tulee vielä riita Uudellamaalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääkaupunkiseudun suurimmat kunnat Helsinki, Espoo ja Vantaa vastustavat hallituksen suunnittelemia itsehallintoalueita sellaisinaan.

Itsehallintoalueet on tarkoitus muodostaa nykyisten maakuntarajojen mukaan. Silloin Uusimaa olisi aivan omaa kokoluokkaansa: 26 kuntaa, 1,6 miljoonaa ihmistä.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok), Espoon Markus Torkki (kok) ja Vantaan Tapani Mäkinen (kok) ovat kaikki sitä mieltä, että alue olisi liian suuri. Siitä, mihin kohtaan aluetta rajoja pitäisi piirrellä, näkemykset sitten eroavat.

Espoo ja Vantaa käsittelevät vastaustaan maan hallitukselle kaupunginhallitusten kokouksissa tänään maanantaina. Kummankin lausuntoehdotus on vankan kielteinen (HS 8.1.).

Kiistely siitä, pitäisikö Uudenmaan alueen olla yhtenä vai kahtena hallinnollisena yksikkönä hämärtää uudistuksen tavoitteita. Pääasia olisi, että Uudellemaalle saataisiin vihdoin toimiva ja kansanvaltainen hallinnollinen kokonaisuus. Nyt alueella toimii useita eri kuntayhtymiä, esimerkiksi Uudenmaan liitto, Helsingin seudun liikenne ja sairaanhoidon Hus. Jokaisella organisaatiolla on hieman toisistaan poikkeavat rajat.

Sekin on vielä ratkaisematta, mitä tehtäviä itsehallintoalueet eli maakunnat ottaisivat kontolleen sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi. Tehtävien jakoa kuntien, itsehallintoalueiden ja valtion välillä pohtii selvitysmies Lauri Tarasti, jonka on määrä jättää ehdotuksensa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk) 22. tammikuuta mennessä. Hallituksen pitäisi päättää valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon reviirijaosta tammikuun loppuun mennessä.

Hallitus yrittää tässäkin pitää yllä ripeää tahtia. Kuntajakoa ja palveluiden uudelleenjärjestämistä on yritetty jo monen hallituksen aikana. Viime vaalikauden sinipunahallituksen tärkeimmät hankkeet olivat juuri kuntauudistus ja sote-uudistus. Kummastakaan ei tullut mitään kuntien ja puolueiden kinastellessa.

Mitään ei tullut liioin metropolihallinnosta – lukuisista karttaharjoituksista huolimatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat