Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina rajoittaa perhekokoa edelleen

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kiina hautasi vuodenvaihteessa niin sanotun yhden lapsen politiikkansa, ja nyt kaikki saavat lain mukaan tehdä kaksi lasta. Viime viikolla Kiina vieläpä ilmoitti, ettei kahden ensimmäisen lapsen hankkimiseen enää tarvitse anoa lupaa etukäteen.

Perhesuunnittelupolitiikka ei ole kuitenkaan poistunut mihinkään, kun yhden lapsen politiikan sijasta voimassa on kahden lapsen politiikka.

Eikä oikeus kahteen lapseen sittenkään näytä koskevan kaikkia. Pariskuntien perhesuunnitteluun puuttuvat viranomaisten lisäksi muutkin, joille asian ei oikeastaan pitäisi kuulua.

Lasten hankkimista kontrolloivat esimerkiksi työnantajat.

Shandongin maakunnassa ilmestyvä sanomalehti haastatteli viime viikolla 31-vuotiasta pankkivirkailijana toimivaa naista. Nainen kertoi anoneensa lupaa hankkia toinen lapsi, kun lainmuutos antoi siihen mahdollisuuden, mutta pankin säännöt estivät lapsenteon.

Pankissa on naisen mukaan käytäntö, että toista lasta haluavien on annettava etusija ensimmäistä lastaan hankkiville työntekijöille. Naisen työtovereista valtaosa on nuoria naisia, ja hän laskee voivansa pankin politiikan mukaan yrittää lapsen hankintaa vuonna 2018.

Tuolloin naisen pitäisi onnistua hedelmöittymään puolen vuoden sisällä, tai vuoro menee seuraavalle työntekijälle. Vaatimus on kova, sillä Kiinassakaan ihmiset eivät välttämättä tule raskaaksi tarkalleen silloin kun haluavat.

Shandongilainen pankki ei ole yksittäistapaus. Viime viikolla koilliskiinalainen nainen kertoi sikäläiselle sanomalehdelle, että häneltä oli työhaastattelussa vaadittu sitoutumista työnantajan ”reproduktiiviseen aikatauluun”. Yhtiö vaatii, että naistyöntekijät pyytävät työnantajalta luvan hankkiutua raskaaksi. Lupaa on haettava vuosi etukäteen.

Työnantajat ovat perustelleet vaatimuksiaan sillä, että yhtiöille on ongelma, jos kovin moni työntekijä jää vanhempainvapaille samaan aikaan.

Tällaiset vaatimukset ovat Kiinassa laittomia, mutta työntekijöillä on paineita suostua niihin. Kilpailu työpaikoista on monin paikoin kovaa, etenkin lapsentekoikää lähestyvien ikäluokassa.

Lasten määrän rajoittaminen on puuttumista ihmisten yksityisimpään elämänalueeseen. Kun valtio löysää lastenteon rajoituksia, työnantajat kiristävät niitä.

Moni ajattelee, että näin voi tehdä, kun valtio on vuosikymmeniä jatkuneella politiikallaan näyttänyt mallia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat