Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollannille kova urakka EU:n puheenjohtajamaana

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat povaa Hollannille työntäyteistä urakkaa Euroopan unionin puheenjohtajamaana. EU sai Hollannista sinänsä kokeneen puheenjohtajan, sillä maa otti ohjat käsiinsä jo 18. kerran. Esimerkiksi Suomi on ollut puheenjohtajana vain kahdesti.

”Runsaat seitsemän vuotta sitten voimaan tulleen Lissabonin sopimuksen jälkeen puheenjohtajuuksien merkitys kaventui olennaisesti.”

”EU näyttäytyy enimmäkseen Eurooppa-neuvoston ja sen pysyvän puheenjohtajan, ulkoministerin, euroryhmän ja parlamentin kautta.”

”Kokonaan puheenjohtajamaan merkitys ei ole kadonnut. Se pyörittää suurinta osaa neuvostoista ja niiden valmistelusta.”

Yksi suurimpia EU:n haasteita on lehden mukaan pakolaisvirta.

”Kriisi uhkaa vapaan liikkuvuuden takaavaa Schengenin sopimusta, yhtä integraation kulmakivistä.”

”Hollannin puheenjohtajakauden alkupuolella jäsenmaiden on määrä sopia yhteisen raja- ja rannikkovartioston perustamisesta. Komission esityksen mukaan rajavartiosto voisi rientää jäsenmaan avuksi tarvittaessa ilman vastaanottajan suostumusta.”

”Jäsenmaat eivät esitystä purematta niele.”

”EU ei kipuile pelkästään pakolaiskriisin kanssa. Puolan uusi hallitus koettelee EU:n perusarvoja ottamalla niskalenkkiä vapaasta lehdistöstä ja oikeuslaitoksesta.”

Tappio EU:lle ja eurooppalaiselle integraatiolle olisi lehden mukaan myös Britannian mahdollinen ero unionista.

Aamulehti perää remonttia taiteen tukiin. Nousevat kyvyt pitää pystyä palkitsemaan, alueiden erot on huomioitava ja valtionosuuksien kytköstä henkilötyövuosiin täytyy tarkastella avoimesti.

”Yhtenä suurena tavoitteena soisi olevan sen, miten vauhditetaan uusien osaajien mahdollisuuksia murtautua esiin suuresta massasta. Suomessakin on lahjakkuutta vaikka millä mitalla, ja erityisesti sitä löytyy nuorten sukupolvesta.”

”Rahanjaossa vanhat ja vakiintuneet ovat aina vahvimmilla.”

Lehti purkaisi valtionosuuksien kytköksen henkilötyövuosiin ja kiinnittäisi lisää huomiota alueellisiin eroihin.

”Pääkaupunkiseudulla taiteentekijöillä esimerkiksi on aivan eri mahdollisuudet hankkia muuta kuin julkista tukirahaa toimeentulonsa takaamiseksi.”

”Uudistajien kannattaa muistaa myös kuntien muuttuva rooli. Sosiaali- ja terveystoimen siirtyessä aluehallintoalueiden vastuulle tulee kulttuurista entistä merkittävämpi osa kuntapolitiikkaa.”

”Paikallispäättäjien haasteeksi jää miettiä tarkkaan, kannattaako jokaisen kaupungin Suomessa profiloitua juuri kulttuurilla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat