Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ja Ruotsin kannattaa pysyä valppaina

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kainuun Sanomat analysoi Lännen Median lehdissä julkaistua Ruotsin ja Suomen pääministereiden yhteiskirjoitusta.

”Stefan Löfvenin ja Juha Sipilän mielestä nopeat käänteet soveltuvat erityisen huonosti maidemme turvallisuutta koskeviin asioihin. – – Samalla pääministerit kuitenkin tähdentävät maiden läheistä yhteistyösuhdetta Naton kanssa sekä vahvaa transatlanttista USA-yhteyttä.”

”Yhteinen linjaus korostaa yhteistyön tiivistämistä myös Nato-suhteessa. Kumpikaan maa ei tule yllättämään toista, kuten tapahtui Ruotsin ilmoittaessa hakeutuvansa EU:n jäseneksi.”

”Venäjälle pääministereiden teksti viestittää, että nykyinen likeinen Nato-suhde ja aktiivinen yhteistyö EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa joka tapauksessa jatkuu.”

”Jos Venäjä tahtoo säilyttää status quon, sen ei kannattaisi jatkaa Itämeren alueella sotilastoimiensa aktivointia.”

”Nato-uhka luotiin Venäjällä sisäistä käyttöä varten. – – Yhä selvemmäksi on käynyt, että Nato-uhan tarkoituksena on ylläpitää Venäjän nykyistä valtajärjestelmää ja vahvistaa sotavoimia. Kun Venäjän talouden tila on heikkenemässä, tätä uhkakuvaa ja patriotismia lietsotaan lisää.”

”Tätä kehitystä on syytä seurata tarkasti meillä ja Ruotsissa. Valmius reagointiin on säilytettävä.”

Ilta-Sanomat toteaa, ettei Suomen ja Ruotsin hallituksille sovi Nato-jäsenyyden hakeminen tai jäsenyyden valmistelu – ei ainakaan virallisesti.

”Mutta onko Ruotsin linjaus kovin kestävällä pohjalla? Ei välttämättä, sillä Ruotsin porvarioppositio on jo liputtanut Nato-jäsenyyden puolesta, ja asia nousee varmasti vuoden 2018 parlamenttivaalien keskeiseksi teemaksi Ruotsissa.”

”Vaikka pääministereiden viesti on selkeä, Suomenkaan ei kannata sitoa ratkaisujaan tähän linjaukseen. Euroopassa uhkakuvat ja kriisianalyysit ovat menneet uusiksi parissa vuodessa: Ukraina, terrorismi, pakolaiset. Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.”

”Historia on osoittanut, että Ruotsi saattaa tehdä nopeitakin ratkaisuja kuten EU-jäsenyyden hakeminen 1990-luvun alkupuolella. Loppujen lopuksi Ruotsin valinnoista päättää Ruotsi, itsekkäästi ja oma etu mielessä – oli kyse sitten taloudesta tai puolustuksesta. Suomen puolustaminen ei ole länsinaapurin ensimmäinen huolenaihe.”

Savon Sanomien mukaan Sipilä ja Löfven korostivat maidensa yhteistä ja vakaata turvallisuuspoliittista linjaa ja kertoivat aikeista tiivistää yhteistyötä.

”Jatkossa maat voivat toimia yhdessä myös kriiseissä ja aseellisissa konflikteissa. Suomessa on sitä ennen hyväksyttävä laki aseellisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta. Pääministerien kirjoitus pohjusti poliittista ilmapiiriä lain hyväksymiseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat