Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pidä lastasi sylissä, jos haluat että hänestä kasvaa uusi Puljujärvi

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Pikkuleijonien maailmanmestaruus oli odottamaton ilokaasutöräys, joka havahdutti synkistelyynsä käpertyneen kansakunnan hetkeksi hereille. Mestarijoukkue sai urheilua seuraavan hämilleen. Mistä vierasperäisestä jalopuusta nämä itsevarmuutta ja elämäniloa uhkuneet ahot, puljut ja saarelat oikein on veistetty?

Missä oli se piinallisen piiiiiitkään presidenttiä halaava julli, jolla on pingispallon kokoinen nuuska huulessaan? Nämä teinit tunnisti kiekkoilijoiksi lähinnä takatukan ansiosta. Tyylikkäästi juhlinut lauma näytti voitonjuhlissaan yhtä epätodelliselta ilmestykseltä kuin tammikuiseen Töölöön Harry Potterista lennätetty Rohkelikon huispausjoukkue.

Mestaruudesta alettiin välittömästi tehdä ylimitoitettuja johtopäätöksiä. Kääntyykö Suomi tästä nousuun? Miten saisimme sytytettyä samanlaisen rohkeuden, joukkuehengen ja intohimon työpaikoille?

Pelkäänpä, että näistä teemoista jalostuu vielä monta puolilöysää Powerpoint-esitystä työkykypäivien piristykseksi.

Lätkälätinän seasta nousi myös kiinnostavia havaintoja uuden sukupolven erilaisuudesta. Yhden esitti Mimmu Savolainen -niminen kansalainen finaalipäivänä Ylen radiouutisissa: ”Tuntuu, että se on uusi sukupolvi, jota on pidetty pienenä sylissä tarpeeksi.” Pikkuleijonat olivat hänestä vähän ”ruotsalaisemmin kasvatettuja nuoria”, jotka uskovat siihen että meillä voi mennä hyvin, voimme onnistua. Riittää, kunhan hommat tehdään ilon eikä perkeleen kautta.

Juuri tästä on kysymys.

Sylistä, ilosta ja itsetunnosta.

”Hyvän itsetunnon varhaisimmat juuret ovat ruumiillisia ja liittyvät siihen, miten hyväksi tai kelvottomaksi oma ruumis koetaan”, kirjoittaa lastenpsykiatri Jari Sinkkonen teoksessaan Mitä lapsi tarvitsee hyvään kasvuun.

Jos siis haluat, että vauvastasi varttuu uusi Pulju, pidä tätä sylissä. Luottamus alkaa rakentua hellyyden ehdoilla. Se jalostuu katseista, eleistä, äänensävyistä. Hoivaajan kosketuksesta.

Sitten jonain päivänä jalkaan vedetään luistimet. Tai nappulakengät. Tai painitrikoot. Ja joidenkin lasten päältä niitä ei enää riisuta paitsi nukkumaan mennessä. Kun lahjakkuus, sinnikkyys ja sylistä ammennettu itsetunto kohtaavat, jostain lapsesta voi kasvaa huippu-urheilija.

Se ei todellakaan ole tavoite. Se on epätodennäköinen oheistuote sille, että lapsesi on saanut hyvän elämän lähtökohdat ja oppii luottamaan maailmaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat