Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kölnistä on tulossa käännekohta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Hannibal Hanschke / Reuters
Elleivät Saksan liittokansleri Angela Merkel ja hänen hallituksensa pysty nopeasti tarjoamaan uskottavia ratkaisuehdotuksia, kansalaisten luottamus murenee.
Elleivät Saksan liittokansleri Angela Merkel ja hänen hallituksensa pysty nopeasti tarjoamaan uskottavia ratkaisuehdotuksia, kansalaisten luottamus murenee. Kuva: Hannibal Hanschke / Reuters

Saksan muutos on viime vuosikymmenten hienoimpia tarinoita Euroopassa. Kahden maailmansodan pääpukari Saksa hyökkäsi naapuriensa kimppuun ja hävitti omia vähemmistöjään kaasukammioissa kunnes teki parannuksen. Saksa kävi läpi historiaansa, tunnusti virheensä ja lupasi, ettei maa enää koskaan ryhdy vainoamaan ihmisiä heidän syntyperänsä ja taustansa perusteella.

Tie sodanlietsojasta vauraaksi rauhan tyyssijaksi sai huipentumansa Berliinin muurin murtumisen jälkeen. Suurvaltojen kahtia jakama maa yhdistyi ja nousi EU:n vastuulliseksi johtovaltioksi. Vastoin historiansa painolastia Saksa nojasi demokratiaan ja yhteistyöhön naapuriensa kanssa.

Tämän muutoksen symbolina ja keulakuvana voi pitää kristillisdemokraattista liittokansleria Angela Merkeliä. Häntä on pitkän valtakautensa aikana kuvattu niin maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi kuin Euroopan johtavaksi valtiomieheksikin.

Tätä vuotta on eletty vasta vajaat pari viikkoa, mutta jo nämä ensimmäiset päivät ovat muuttaneet sekä Saksan kuvaa oman yhteiskuntansa kehityksestä että Merkelin asemaa maansa johtajana. Molempiin kohdistuu nyt suuria paineita, ja paineet heijastuvat koko Eurooppaan. Alkusysäys tuli Kölnin uudenvuodenyön tapahtumista.

Tapahtumien kuvaus on muuttunut moneen otteeseen. Vielä uudenvuodenpäivänä Kölnin poliisi tiedotti juhlinnan olleen enimmäkseen rauhallista. Nyt jo yli 500 naista on tehnyt rikosilmoituksen uudenvuodenyön tapahtumista. Lähes puolet rikosilmoituksista liittyy seksuaaliseen häirintään. Vastaavia ilmoituksia on tehty runsaasti myös Hampurissa. Epäillyistä valtaosa on pohjoisafrikkalaistaustaisia 16–25-vuotiaita miehiä, joista moni oli humalassa.

Liittokansleri Merkelin ja koko hallituskoalition asema on heikentynyt nopeasti, kun saksalaiset ovat seuranneet kärsimättöminä, miten vallanpitäjät ottavat tilanteen haltuunsa.

Erityinen paine on kohdistunut nimenomaan Merkeliin. Hänestä tuli viime syksynä avainhahmo ja moraalinen johtaja EU:n vastatessa turvapaikanhakijoiden määrän nopeaan nousuun. Nyt epäiltyjen joukossa on runsaasti turvapaikanhakijoita tai luvatta maassa oleskelevia. Se antaa voimaa Merkelin arvostelijoille.

Osansa arvostelusta ovat saaneet myös poliisi ja media, joita molempia on syytetty vaikenemisesta ja hyssyttelystä. Syyksi on epäilty sekä tekijöiden maahanmuuttajataustaa että naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan pitkäaikaista vähättelyä.

Siksi myös johtopäätöksistä on tarjolla kaksi versiota. Joko pitää puuttua maahanmuuttoon tai tehdä selväksi, että fyysisen koskemattomuuden loukkaaminen ja naisten alistaminen ovat edelleen vakavia ongelmia, joita vastaan pitää taistella.

Vastaus on todennäköisesti useiden johtopäätösten yhdistelmä. Rikoksiin syyllistyvät eivät saa viedä vainoa pakenevilta oikeutta suojaan, mutta suojelun tarpeen tunnustaminen ei saa johtaa rikollisuuden vähättelyyn. Seksuaalisen häirinnän vastaista työtä ei helpota, jos väittää ilmiötä uudeksi ja yllättäväksi, mutta ahdistelun pitkä historia ei tee Kölnin tapahtumia hyväksyttävämmiksi.

Elleivät Merkel ja hänen hallituksensa pysty nopeasti tarjoamaan uskottavia ratkaisuehdotuksia, kansalaisten luottamus murenee. Vaikutukset eivät silloin rajoitu Saksaan. EU:n yhteinen turvapaikkapolitiikka on yksi konkreettinen tie edetä, mutta yhtä olennainen kysymys koskee eurooppalaisia yhteiskuntia laajemmin: miten voidaan turvata oikeudenmukaisuus, ihmisten oikeudet ja yhteisten pelisääntöjen kunnioitus ajassa, jossa eriseuraisuus uhkaa ajaa muiden arvojen yli?

99 prosenttia egyptiläisnaisista kertoo tulleensa seksuaalisesti häirityksi
99 prosenttia egyptiläisnaisista kertoo tulleensa seksuaalisesti häirityksi
Seksuaalinen häirintä on pelottavan yleistä Egyptissä, kertovat HSTV:n kokoamat tilastot. Lyhyt video kertoo, miten yleistä häirintä on myös Irakissa - ja Suomessa. Kuva: Reuters, toimittaja: Esa Juntunen ja Jukka Huusko.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat