Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n kannattaa muistuttaa Puolaa yhteisistä arvoista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Puolan oikeusvaltion ja demokratian tilaa on määrä arvioida EU:n komissiossa tänään keskiviikkona. Päätös Puolaa koskevasta ”poliittisesta keskustelusta” syntyi sen jälkeen, kun maan uusi kansallismielinen oikeistohallitus muutti korkeimman oikeuden enemmistömääräyksiä edukseen ja antoi potkut kaikille aiemmin nimitetyille kansallisten radio- ja tv-yhtiöiden johtajille.

EU:n komissiolla on valtuudet arvioida yhteisesti sovittuihin oikeusnormeihin ja perusoikeuksiin kohdistuvia ”järjestelmällisiä uhkia”. Periaatteessa jäsenmaat voisivat jopa viedä EU:n perussopimusta rikkovalta maalta äänioikeuden unionin päätöksenteossa.

Puolan kohdalla ei ole ollut edes puhetta niin tiukasta toimesta. Todennäköisempää on, ettei komission keskustelu johda konkreettisiin toimiin. Viime vuoden lopussa arvio Unkarin kansallismielisen oikeistohallituksen toimista johti päätelmään, ettei kyse ollut järjestelmällisestä uhasta demokratialle.

Puolan hallituksen omissa reaktioissa arvostelu on esitetty asiattomana ja provokatiivisena. Osansa ovat saaneet kuulla erityisesti saksalaiset poliitikot, jotka ovat moittineet lokakuussa parlamenttivaalit voittaneen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) vallankäyttöä. Maanantaina Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski kutsui Saksan suurlähettilään keskusteluun saksalaiskommenteista, joita ei yksilöity julkisuuteen.

Tapaamisen jälkeen Puolan ja Saksan edustajat kommentoivat maiden suhteita sovittelevasti. Se oli tärkeää, koska Puolan ja Saksan vastakkainasettelusta on haittaa koko EU:lle. Saksa-yhteistyö on ollut erityisen vaikeaa Jaroslaw Kaczynskille, joka oli pääministeri PiS:n edellisellä hallitusjaksolla vuosina 2006–2007 ja johtaa nyt hallitusta kulissien takaa.

Kiistojen karttaminen ei kuitenkaan voi tarkoittaa silmien ummistamista kansallismielisiltä linjauksilta, jotka ovat yhtä huolestuttavia Puolassa kuin Unkarissa. On tärkeää, ettei EU:n sisälle vakiinnu ”epäliberaaleiksi” itseään kutsuvien maiden ryhmittymää, jolle kansalaisvapauksien rajoittaminen olisi saavutettu etu. Sen estämiseen tarvitaan sekä dialogia että rajanvetoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat