Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakkoihin ei olisi nyt oikein varaa

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Lännen Median tekemän kyselyn perusteella työmarkkinoilla saattaa olla edessä levoton kevät. Kyselyn mukaan palkansaajat verraten laajalla rintamalla ovat valmiita mielenosoituslakkoon hallituksen kaavailemia työelämälakeja vastaan.

Lakkohalut ovat luonnollisesti pienimmät Akavassa ja suurimmat SAK:ssa. Kyselyyn vastanneista SAK:n vaikuttajista peräti lähes yhdeksän kymmenestä on valmis lakkoon, jos hallitus ei peru pakkolaeiksi kutsuttuja esityksiään.

Samaisen kyselyn toisen osan mukaan palkansaajat aikovat syksyn palkkaneuvotteluissa ottaa korvauksen siitä, mitä pakkolaeilla mahdollisesti menettävät.

Hallitus ei aivan helpolla peru työelämän esityksiään, vaikka tuskin itsekään haluaa niitä voimaan. Arvovaltaa on jo pantu liikaa peliin.

Työmarkkinajärjestöjen on aikomus jatkaa muutamaan kertaan kaatuneita työmarkkinaneuvotteluja aivan näinä päivinä mutta vähemmällä julkisuudella kuin viime vuoden puolella.

Järjestöille sietää toivottaa onnea yritykseen. Jos pakkolait tulisivat voimaan, syksyllä luvassa olisi rutkasti lakonuhkia ja ehkä myös lakkoja. Ei välttämättä tarvitse odottaa edes syksyyn ennen kuin työmarkkinoilla alkaa varsinainen sirkus, kuten Lännen Median kysely osoitti.

Koskaan ei ole hyvä aika työtaisteluille, mutta tällä kertaa taloustilanne on lakoille oikein erityisen epäotollinen. Suomi on putoamassa muun EU-alueen kelkasta. Kun muualla kasvu nostaa jo päätään, meillä vienti supistuu yhä, samoin teollisuuden tuotanto, kertoo Tilastokeskuksen perjantaina julkaisema tieto marraskuulta. Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät marraskuussa peräti seitsemän prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Myös kuluttajien luottamus on heikentynyt vielä joulukuussa, kun muualla Euroopassa toivo alkaa jo herätä.

Tällaiseen tilanteeseen ei toivoisi yhtään häiriötekijää entisten lisäksi.

Juha Sipilän (kesk) hallitus osoitti huonoa pelisilmää uhkaamalla työmarkkinoita sitovilla laeilla, mutta nykyisestä umpikujasta on enää vaikea löytää kunniallista perääntymistietä. Kenties hallitus voisi jäädyttää työelämälakinsa siksi aikaa, kun järjestöt toivottavasti vielä kerran yrittävät neuvotella – ja tällä kertaa tosissaan.

Kuten STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on sanonut: asiat eivät ole koskaan niin huonosti, etteikö niitä saisi riitelemällä vielä huonommiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat