Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ei tule nyt kiristää omia ilmastotavoitteitaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pariisin ilmastokokouksessa solmittiin sopimus, jonka avulla on tarkoitus hillitä päästöjen kasvua maailmanlaajuisesti vuodesta 2020 alkaen. Sopimuksen teki mahdolliseksi se, että valtiot saivat asettaa tavoitteensa omista lähtökohdistaan. Lopputulos on alku maailmanlaajuisille päästövähennystoimille, mutta velvoitteet eivät edelleenkään ole tasapuolisia.

Käytännössä valtiot lupautuivat tekemään läpinäkyvästi sen, minkä ne ilmoittivat ennen ilmastokokousta. Tämä on hyvä uutinen. Päästöjen vähenemistä ei silti voi juhlia etukäteen. Konkreettiset globaalit päästövähennystoimet ovat toistaiseksi kuin savolainen projekti – tekemistä vaille valmis.

Sopimus tulee voimaan vasta kun maat, joiden yhteenlasketut päästöt kattavat vähintään 55 prosenttia globaaleista päästöistä, ovat ratifioineet sen. Sopimus voi siis tulla voimaan, vaikka jotkin merkittäviä päästöjä aiheuttavat maat jättäisivät sen ratifioimatta.

Euroopan unioni tavoitteli sopimuksen voimaantulon kynnykseksi 80 prosentin kattavuutta maailman päästöistä, mutta se jäi haaveeksi. Joka tapauksessa Pariisin sopimuksen oikeudellinen sitovuus jättää toivomisen varaa.

EU:n ulkopuolisille valtioille ei ole tiedossa sanktioita, jos ne eivät pidä lupauksiaan. Kiina on varannut oikeuden kasvattaa päästöjään seuraavat 15 vuotta, ja maan päästöt asukasta kohden ovat suuremmat kuin EU:ssa. Kehitysmaiden listalla on maita, joissa bruttokansantuote asukasta kohden on suurempi kuin Suomessa.

Suomalaisessa ilmastokeskustelussa itseruoskinta on suosittua, ja muiden maiden kriittistä tarkastelua pidetään sopimattomana. Juuri siksi on muistutettava, että suomalainen teollisuus valmistaa tuotteita tehokkaasti ja vähäisin päästöin. Puun käyttöön perustuvat biotaloustuotteet ovat Suomelle valtava mahdollisuus, mutta tuotteet jäävät tekemättä, mikäli EU jatkaa liian etukenoista ilmastopolitiikkaa.

On selvää, että ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii muiden valtioiden ilmastotavoitteiden tiukentamista ja päästöjen kansainvälisen hinnoittelun vauhdittamista. Samalla turvattaisiin myös eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä. Globaali päästöhinta toisi nykyistä tasapuolisemmat kilpailuolosuhteet eri puolille maailmaa. Siinä kilpailussa suomalainen teollisuus kyllä pärjää.

On analysoitava objektiivisesti, kuinka EU voi nyt omilla toimillaan parhaiten vaikuttaa päästöjen vähentämiseen maailmanlaajuisesti. Leikkaamalla EU:n pienestä kakusta lisäviipaleita? Vai leikkaamalla isosta kakusta isoja viipaleita?

Jälkimmäinen toteutuu vain toimilla, jotka tuovat yli 90 prosenttia maailman päästöistä aiheuttavat valtiot lähemmäs EU:n tavoitetasoa.

Euroopan unionin ei pidä kiristää vuotta 2030 koskevia tavoitteitaan vaan etsiä työkalupakistaan vaikuttavampia ratkaisuja. Pariisin sopimuksen ansiosta kansainvälisiä päästökauppajärjestelmiä voidaan linkittää toisiinsa. Voidaan myös perustaa kaikille avoin päästökauppamekanismi ja edetä kohti maailmanlaajuista hiilen hinnoittelua.

EU:n on edistettävä tällaisia hankkeita sen sijaan, että unioni käpertyy hiomaan omaa pientä päästökuplaansa ja toimenpiteitä sen sisällä. EU:n osuus maailman päästöistä on alle kymmenen prosenttia, ja osuuden on arvioitu laskevan 4–5 prosenttiin vuonna 2030.

Vaarana on, että maailmanlaajuisen ongelman ratkaisemiseksi EU jatkaa mikromanagerointiaan. Jo energiaunionin vuoksi luvassa on nelisenkymmentä säädösesitystä. Pariisin sopimus ei anna syytä kasvattaa säädöstulvaa tai lisätä poukkoilua tavoitteesta toiseen.

Kunnianhimopuhe on helppoa, koska se suuntautuu vuosikymmenien päähän. Teollisuutemme on kansainvälisessä kilpailussa tässä ja nyt. Seminaarien puhujapöntöistä lausutut visiot tulevaisuuden tasapuolisemmasta toimintaympäristöstä eivät pidä teollisuutta hengissä eivätkä turvaa työpaikkoja.

On kaikkien etu, että Euroopassa on menestyvää teollisuutta, jota voidaan kehittää nykyistäkin vähäpäästöisemmäksi. Pahin virhe olisi sortua kiristämään yksipuolisesti tavoitteita jo ennen kuin on mitään näyttöä siitä, kuinka muut valtiot panevat toimeen Pariisin sopimusta. Se ei olisi kunnianhimoa vaan naiiviutta.

Timo Jaatinen ja Petri Vanhala

Jaatinen on Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja ja Vanhala Paperiliitto ry:n puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat