Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obaman puhe pohjusti seuraajan presidenttikautta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman puheita tulee vielä ikävä.

Tiistaina, varhain keskiviikkona Suomen aikaa, Obama esitti kongressille viimeisen katsauksensa liittovaltion tilaan. Puhe oli vakuuttava ja ajoittain ylevä tavalla, jota on totuttu odottamaan seitsemän vuotta presidenttinä olleelta Obamalta. Hänen kaunopuheisuuteensa on jo turruttu, mutta sitä voi kaivata, kun seuraajat joutuvat kertomaan samoja asioita mutta tekevät sen huonommin.

Sekä Obama että republikaanien vastapuheenvuoron pitänyt Etelä-Carolinan kuvernööri Nikki Haley pohjustivat asetelmia marraskuun presidentinvaaleihin ja niiden jälkeiseen aikaan. Vaikka Haley republikaaneilta odotetulla tavalla moitti tylystikin Obaman aikaansaannoksia sekä ulko- että talouspolitiikassa, Obaman tavoin hän arvosteli presidentinvaalikampanjassa esitettyjä kannanottoja vastakkainasettelusta. Eniten tällaista julkisuutta on saanut republikaanien ehdokkaaksi pyrkivä Donald Trump.

Puheenvuoro nosti 43-vuotiaan intialaistaustaisen Haleyn osakkeita varapresidenttiehdokkaan valinnassa puoluekokouksessa heinäkuussa.

Toistamalla kahden presidenttikautensa painopisteitä Obama vaikutti asialistaan edessä olevassa kampanjassa, jossa hän itse ei enää voi olla ehdolla. Obama sanoi aikovansa keskittyä viimeisenä vuotenaan presidenttinä tasa-arvoon, teknologian luomiin mahdollisuuksiin, kansalliseen turvallisuuteen ja poliittisen järjestelmän eheyttämiseen.

Obama torjui jyrkästi republikaanien syytökset Yhdysvaltain talouden ja kansainvälisen turvallisuuden heikentämisestä. Hän sanoi, että Yhdysvalloilla on maailman kestokykyisin talous ja kiistaton sotilaallinen ylivoima.

Eurooppa nousi puheessa esiin parissa viittauksessa Ukrainan kriisiin ja osana kansainvälisen yhteistyön painottamista kamppailuissa ilmastonmuutosta ja terrorijärjestö Isisiä vastaan.

Obamalla oli myös tarjota yhdysvaltalainen unelma: lääketieteen lopullinen voitto kamppailussa syöpää vastaan. Tavoite on sama kuin Richard Nixonilla vuonna 1971.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat