Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistosäästöjä siilo kerrallaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kristiina Lehto / Lehtikuva
Helsingin yliopiston päärakennus.
Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Kristiina Lehto / Lehtikuva

Helsingin yliopisto kertoi tällä viikolla tuloksia yt-neuvotteluistaan. Ensi viikolla on vuorossa Aalto-yliopisto. Samanlaisia uutisia on jo kuultu ja kuullaan myös muualta maasta. Taustalla ovat hallitusohjelman mukaiset valtiontalouden säästöt.

Säästökeinot vaihtelevat tilanteen mukaan. Helsingin yliopistossa väkeä joutuu lähtemään erityisesti hallinnosta. Tavoite on, että yli 50 erillisestä yksiköstä koostuvan hallinnon tilalle rakennetaan yksi palveluorganisaatio.

Siksi tämänkertaiset päätökset olivat tutkimuksen ja opetuksen kannalta hieman pehmeämpiä kuin julkisesta keskustelusta olisi etukäteen voinut päätellä. Edessä voi silti olla uusia ikäviä yllätyksiä. Seuraavasta kerrasta ei selvittäisi uudella hallintoremontilla.

Yliopistoissa työskentelevät ovat moittineet valtion säästöpäätöksiä useilla perusteilla. Leikkauksissa on nähty sivistysvihamielisyyttä, Suomen talouden tulevan pohjan rapauttamista ja yleistä epäoikeudenmukaisuutta.

On oma keskustelunsa pohtia, ovatko valtiontalouden säästöt oikeaa politiikkaa. Jos niitä toteutetaan, voi kysyä, mikä olisi viisain tapa.

Säästöillä on taipumus kohdistua sinne, missä niitä voi vähimmällä vaivalla tehdä. Poliittiset päättäjät tuppaavat tekemään ratkaisuja, jotka ovat poliittisesti vähemmän ikäviä kuin niiden vaihtoehdot. Organisaatiot puolestaan etsivät malleja, jotka olisivat niiden omasta näkökulmasta katsoen siedettäviä.

Yliopistoihin kohdistuvien säästöjen keskeinen ongelma on, että valtio päättää säästösummat mutta ei suostu tarkastelemaan samalla Suomen korkeakoulujärjestelmän kokonaisuutta. Yliopisto ei voi puuttua asioihin, jotka ovat valtion päätösvallassa.

Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoki ja Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri kirjoittivat viime kevään vaalien alla yhdeksänkohtaisen Suomen yliopistojärjestelmän korjausohjelman. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisema analyysi herätti huomiota, mutta hallitusohjelmaan asti ajatukset eivät kantaneet.

Kirjoittajat halusivat, että koko yliopistokenttää katsotaan yhdessä. Nykytilanne on tehoton ja hajanainen. Suomessa oli raportin ilmestyessä 272 yliopistollista yksikköä. Tieteenaloja on 54, joista 27 on edustettuna vähintään kuudessa yliopistossa.

Lääkkeisiin kuuluivat esimerkiksi yksikköjen määrän puolittaminen, oppituolijärjestelmän muuttaminen joustavammaksi, kandidaatti- ja maisteriopintojen selvempi erottaminen sekä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen työnjaon tarkentaminen.

Esitykset johtaisivat toteutuessaan siihen, että yliopistot erikoistuisivat tieteenalojensa, tuotettujen tutkintojen ja tehdyn tutkimuksen suhteen. Rahat jaettaisiin ottaen huomioon sekä tulevaisuuden tarpeet että siihenastiset saavutukset.

Uudistusten lista voisi olla jonkun toisen tekemänä hiukan toisennäköinen, mutta todennäköisesti perusviesti olisi sama. Säästöjen teko siilo kerrallaan aiheuttaa suuremmat vahingot kuin yliopistojärjestelmän remontointi kokonaisuutena.

Kokonaisuudistus voisi kuitenkin johtaa hallituksen kannalta hankalaan lopputulokseen. Kansainvälisissä vertailuissa parhaat yliopistot, kuten Helsingin yliopisto, vahvistuisivat ja pienten yliopistojen sisäinen kirjo kapenisi. Sellaisen päätöksen tekeminen olisi tuskallista seuraavia vaaleja ajatellen, mutta vuosien mittaan lopputulos olisi koko Suomen edun mukainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat