Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huumekauppias päätyi paitamainokseen – ”El Chapon” pidätys oli Meksikolle julkisuusvoitto

Guzmán jäi todennäköisesti kiinni, koska hän kutsui meksikolaisnäyttelijä Kate del Castillon ja näyttelijä Sean Pennin vieraakseen tilalleen, kirjoittaa Jenni Virtanen kolumnissaan.

Pääkirjoitus
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Tämän päälle huumekauppias Joaquín ”El Chapo” Guzmán varmasti ymmärtäisi. On kulunut vajaa viikko maailman etsityimmän rikollisen kiinniotosta, kun ensimmäiset ovat jo haistaneet liiketoimintamahdollisuudet.

Viimeiseksi kuvaksi vapaalla jalalla jäi Guzmánin ja näyttelijä Sean Pennin yhteisposeeraus. Penn tapasi Guzmanin haastatellakseen tätä Rolling Stone -lehteen.

Barabas-vaateyritys tunnisti Guzmánin paidan mallistostaan ja haistoi bisneksen. Nyt El Chapon eli pätkän mainoskasvokseen saanut paita myy kuin häkä.

Sinänsä osuvaa on, että viime vuoden heinäkuusta asti etsitty rikollinen oli itse yrittänyt saada suojan omaa nimeään kantaville tuotemerkeille. Kenties Guzmánin mielessä olivat fanituotteet hänen haaveilemaansa elokuvaan.

Guzmánin elämä on täynnä elokuvallisia kohtauksia. Kaksi vankilapakoa, toinen pitkin tunnelia raiteita kulkevan mopon kyydissä. Tunneleita, sukellusveneitä, lentokoneita. Kaikki tarkoitettu massiivisten huumemäärien kuljettamiseen Yhdysvaltoihin. El Chapon johtama Sinaloa on Meksikon suurin ja vaikutusvaltaisin huumekartelli.

Guzmánin pidätys oli Meksikolle julkisuusvoitto. Meksikon presidentillä Enrique Peña Nietolla ei oikeastaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin saalistaa huumepomo takaisin kaltereiden taakse vaikka paljain käsin. Huumesota ei ole tällä ratkaistu, mutta ainakaan sen tunnetuin edustaja ei irvaile päin naamaa viidakon suojista.

Meksiko pohtii parhaillaan Guzmánin luovutusta Yhdysvaltoihin. Näyttävä huumeoikeudenkäynti olisi myös Yhdysvalloille tärkeä, sillä maa kärsii vakavasta heroiiniepidemiasta.

Synkkä sota jatkuu, kirjoittaa toimittaja Roberto Saviano kirjassaan Zero Zero Zero. Niin kauan kuin huumekaupan sadat miljardit ovat tärkeä osa pankkijärjestelmän pääomia, ei ole mitään toivoa tilanteen muuttumisesta. Lisäksi johtajatyhjiö täyttyy kartelleissa nopeasti.

Guzmánin maailmassa suurimman osan asioista voi ostaa rahalla tai painostaa vallankäytöllä. Guzmán jäi todennäköisesti kiinni, koska hän kutsui meksikolaisnäyttelijä Kate del Castillon ja näyttelijä Sean Pennin vieraakseen tilalleen.

Pennin haastattelussa Guzmán sanoo, ettei halua itselleen ”nunnan roolia”. Jonkin toisen roolin hän halusi – mikä tällä kertaa vei hänen vapautensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat