Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aasian muslimiväestö on terroristien suurin kohde

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turvatoimia Jakartassa oli lisätty, mutta se ei estänyt terrori-iskuja kaupungin keskeisellä ostoskadulla torstaina. Vielä tunteja iskujen jälkeen tiedot uhrien määrästä vaihtelivat. Poliisin mukaan räjähdyksissä ja tulituksessa kuoli ainakin viisi hyökkääjää ja kaksi heidän uhriaan. Haavoittuneita oli parikymmentä.

Terrori ei ole uusi ilmiö Indonesian pääkaupungissa, ja torstain iskut vaativat vähemmän uhreja kuin monet muut viime päivien terrorihyökkäykset eri maissa. Isku Jakartassa nosti kuitenkin esille sen, että Aasian suuri muslimiväestö on erityisen altis Isisin kaltaisten terrorijärjestöjen kasvupyrkimyksille.

Isis ilmoittautui Jakartan iskun tekijäksi. Tekotavaltaan tapaus muistutti hyökkäyksiä Istanbuliin kaksi päivää sitten ja Pariisiin 13. marraskuuta. Kohteina olivat vilkkaat ja turistien suosimat alueet.

Indonesiassa kohteena on lisäksi maailman suurin muslimiväestö, joka on uskonnollisilta ja kulttuurisilta perinteiltään maltillinen ja on lisäksi viime vuodet valinnut johtajansa vapailla vaaleilla. Indonesian vajaasta 250 miljoonasta asukkaasta noin 87 prosenttia on muslimeja. Suuruusjärjestyksessä seuraavaksi suurimmat muslimiväestöt ovat Pakistanissa ja Intiassa.

Koko maailman muslimeista yli 60 prosenttia asuu Aasiassa. Etenkin Afganistanissa ja Pakistanissa monet elävät jo väkivallan piirissä, mutta Indonesia on esimerkki päinvastaisesta kehityksestä.

Väkivalta ei ole Indonesiassa uutta. Maan historia on verinen, ja islamin nimissä toimivat äärijärjestöt tekivät pommi-iskuja myös Jakartaan 2000-luvun alkuvuosina.

Sittemmin Indonesiasta on lähtenyt Isisin riveihin 300–500 ihmistä. Se on väkilukuun suhteutettuna vähemmän kuin monessa Euroopan maassa. Terrori-iskut ovat samalla hiipuneet.

Turvallisuusviranomaiset odottavat, että Isis yrittää lisätä toimintaansa myös muslimienemmistöisessä Malesiassa ja Filippiinien suuren muslimivähemmistön parissa. Fanaatikoille kyseessä on Eurooppaa suurempi ja houkuttelevampi maalitaulu. Vakaat muslimimaat ovat kuitenkin osoittautuneet väkivaltaiselle islamismille vaikeiksi kohteiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat