Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soinin Puola-kanta ei voi olla Suomen linja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat pohtii, mitä EU:n pitää vaatia Puolalta, joka on alkanut suitsia maan oikeuslaitosta ja mediaa.

”Pisimmälle vietynä Puola voi oikeusvaltiomenettelyn jälkeen menettää äänioikeutensa EU:n päätöksenteossa. Prosessista tullee pitkä. Toivottavasti äärimmäisiin toimiin ei tarvitse ryhtyä. EU ei tämänkaltaista kriisiä kaipaa.”

”Jokaisella maalla on ehdoton oikeus valita sellainen parlamentti ja hallitus kuin kansa vaaleissa haluaa. Yhdessä sovituista demokratian ja oikeusvaltion perusarvoista ei jäsenmaa voi livetä. EU ei voi olla noutopöytä, josta kukin jäsenmaa ottaa vain haluamansa – uusien jäsenmaiden tapauksessa tukirahat ja sisämarkkinaedut.”

”Maat, jotka olivat pitkään kommunistisen diktatuurin kahlitsemia, ovat vapaaehtoisesti kääntämässä selkää arvoille, joita kohti ne rautaesiripun varjossa kamppailivat.”

”Suomen on syytä olla rintamassa, joka tuomitsee oikeusvaltiota horjuttavat toimet. Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan EU:n pitää pysyä lestissään eikä lähteä mestaroimaan Puolan asioita. Soinin ja perussuomalaisten linja ei voi olla Suomen linja.”

”EU:lla on kokemusta huonosti harkitusta kovistelusta, kuten Itävalta-boikotista vuonna 2000. Puola-neuvottelut on hoidettava taitavammin.”

Ilkka muistuttaa, että EU-maat ovat sitoutuneet Kööpenhaminan kriteerien noudattamiseen.

”Kriteerit edellyttävät demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen kunnioittamisen takaamiseksi vakaita hallintoelimiä. Aidossa kansanvallassa ei edes enemmistön valta voi olla rajaamaton.”

Ilta-Sanomien mielestä keskustan hallituksessa läpi ajama maakuntamalli on herättänyt yllättävän vähän keskustelua.

”Suomalaisen julkisen keskustelun tasoa osoittaa se, että poliittisen historian yksi suurimmista vallankeikautuksista kuitataan todella vähällä väittelyllä. Keskustelua ei käydä siitä, tarvitaanko uutta maakunnallista byrokratiaa vai olisiko voitu kehittää olemassa olevia malleja. Jopa keskustassa on ihmetelty, kuinka helposti uudistus saatiin läpi marraskuun hallituskriisissä.”

”Kovin poru onkin käyty lillukanvarsista eli siitä, järjestetäänkö maakuntien vaalit henkilövaalina vai Ruotsin mallin mukaisesti listavaalina.”

”Vain joka viides suomalainen sanoo tuntevansa hyvin tai melko hyvin vireillä olevan itsehallintoalueuudistuksen Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän tutkimuksen mukaan (HS 5.1.). Media joutuu ottamaan synkästä tuloksesta ison vastuun. Se on vaiennut kansalaisia koskettavan uudistuksen lähes kuoliaaksi, ja jos media ei asiasta keskustele, uudistus ei nykytyylin mukaan kiinnosta poliitikkojakaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat