Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-selvitys auttaa ymmärtämään naapuria

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen ja Ruotsin pääministerit kirjoittivat viime viikonvaihteessa Dagens Nyheterin ja Lännen Median lehtien julkaisemassa yhteisartikkelissa, että liittoutumattomuus palvelee molempia maita hyvin. He totesivat myös, etteivät usko äkkikäännöksiin näissä kysymyksissä.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström näki tässä tavan rauhoitella suomalaisia: pelkoa Ruotsin äkillisestä liittymisestä Natoon ei ole. Pääministerien artikkeli taisi tosin rauhoitella myös ruotsalaista Nato-keskustelua – Suomikaan ei ole näillä näkymin liittoutumassa.

Jo pelkkä ajatus jäsenyyden vaikutusten tarkastelusta tai Nato-selvitysten tekemisestä hermostuttaa monia sekä Suomessa että Ruotsissa. Suomessa ollaan kuitenkin rutinoituneempia: Juha Sipilän (kesk)hallituksen ohjelmaan kuuluu taas uuden Nato-selvityksen laatiminen.

Selvityksen tarkoitus ei ole tuoda ilmi jotain uutta. Mitä Natosta ei jo tiedettäisi parinkymmenen vuoden yhteistyön sekä monien selvitysten ja tutkimusten jälkeen?

Selvitykset ovat olleet pikemminkin näkemyksiä siitä, miten Suomelle tärkeät toimijat ymmärtävät Naton, erityisesti Naton ja Venäjän suhteet. Tavallaan kyse onkin ollut eräänlaisista Venäjä-selvityksistä.

Juuri nyt Nato-asiassa on suurin tarve Ruotsi-selvitykselle. Ruotsin liittyminen Natoon näyttäisi olevan ainoa syy, joka saisi väistämättä myös Suomen hakemaan Nato-jäsenyyttä. Jos Ruotsissa katsotaan, että Nato-jäsenyys on tarpeen tai että jäsenyyden hyödyt ovat haittoja suuremmat, Suomessa olisi hyvin vaikea osoittaa, että me emme Nato-jäsenyyttä tarvitse – tai todeta, että jäsenyydestä olisi Suomelle enemmän haittaa kuin ulkopuolella pysymisestä.

Suomalainen Ruotsi-selvitys voisi auttaa myös Ruotsia: siellä kysymys Nato-selvityksestä on nimittäin ollut – jos mahdollista – vielä monimutkaisempi kuin Suomessa. Viime vuonna saavutettu poliittinen yhteisymmärrys Ruotsin puolustuksen suunnasta oli kompromissi. Samalla päädyttiin selvittämään puolustusyhteistyötä yleisemmin, muttei Nato-jäsenyyttä – eikä liittoutumattomuudesta haluttu tehdä selvitystä.

Ulkoministeri Wallström on todennut, että Nato-selvitys olisi itsessään turvallisuusriski, koska se lisäisi epävarmuutta Ruotsin linjasta. Wallströmille on tosin vastattu, että tällainen äänen pohdiskelu se vasta epävarmuutta lisääkin.

Nato-selvitys on Ruotsissa hieman vakavampi asia kuin Suomessa: virallinen selvitys nähtäisiin osana konsensuksen rakennusta – ellei peräti lopullisena konsensuksena.

Ruotsalaisessa Nato-keskustelussa korostuvat turvallisuuspoliittisten argumenttien ohella arvot ja identiteetti. Ydinaseettomuus on monille keskeinen arvo, eivätkä näin ajattelevat halua Ruotsin liittyvän ydinaseita arsenaalissaan pitävään sotilasliittoon. Keskustelussa nousevat esiin myös Ruotsin kansainvälisen identiteetin ainutlaatuisuus ja maan ulkopoliittinen aktiivisuus, joihin Nato-jäsenyys saattaisi vaikuttaa.

Sekä Suomessa että Ruotsissa on lopulta kyse siitä, miten omaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa voidaan harjoittaa sotilasliiton jäsenenä, ja siitä, kuinka voidaan itse päättää omien asevoimien käytöstä.

Viime vuosisadan jälkipuoliskolla Suomi ja Ruotsi korostivat puolueettomuuttaan: maille oli tärkeää, että ne osallistuvat vain sellaisiin kansainvälisiin operaatioihin, joille oli YK:n mandaatti eli käytännössä kaikkien maiden hyväksyntä. EU-jäsenyys ja Nato-yhteistyö ovat tehneet näiden järjestöjen kriisinhallintaoperaatioista hyväksytyn ja käytännössä tärkeimmän kansainvälisen osallistumisen muodon. Nyt pohditaan jo osallistumista muiden maiden puolustukseen.

Näissä oloissa Nato-selvitykset ovat ennen muuta selvityksiä puolustusvelvoitteen merkityksestä osana maiden itseymmärrystä. Sitovat puolustusvelvoitteet ovat olleet tähän saakka mahdottomia Suomelle ja Ruotsille siinä missä sotilasliitolle on ollut mahdotonta luvata puolustaa muita kuin omia jäseniään.

Selvityksissä voidaan silti tehdä uusia tulkintoja Nato-yhteistyön mahdollisuuksista. Nato-kumppanuutta voitaisiin esimerkiksi kehittää puolustukselliseen suuntaan, liittoutumattomien kumppanien kansallisten päätösten pohjalta.

Ehkä arvaamattomaan nykytilanteeseen sopii, että tarjotaan myös hieman arvaamattomia vaihtoehtoja. Jos vaihtoehtoa tarjoaa kaksi tiiviistä yhteistyötä tekevää maata yhdessä, sillä on enemmän painoarvoa kuin yhden maan näkemyksillä.

Hanna Ojanen

Kirjoittaja on Jean Monnet -professori Tampereen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat