Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinta hukkasi jo kytkentänsä reaalitalouteen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Raakaöljyn markkinahinta näyttää kadottaneen entiset kytkentänsä reaalitalouteen. Kiinan talouskasvu kyllä hidastuu, Eurooppa kiskoo yhä itseään irti taantumasta ja Iranista ehkä alkaa tulla lisää öljyä, mutta nämä asiat eivät selitä loppuun saakka sitä, että öljyn hinnasta on pyyhkiytynyt pois parissa vuodessa kolme neljäsosaa.

Myös vanhat hintaa nostavat tekijät ovat menettäneet otteensa: eivät suuret öljyntuotantoseudut ole muuttuneet niin immuuneiksi häiriöille, että hinta selittyisi geopoliittisen riskin katoamisen kautta.

Raakaöljy painui kuluneella viikolla 30 dollarin barrelihintaan. Alan asiantuntijoiden näkemyksiä risteyttämällä ei tule paljon hullua hurskaammaksi: hinta voi laskea tai sitten nousta. Hintojen laskua mahdollisena pitävien argumentti on se, että öljyn hinta on juuri nyt niin reilusti irti reaalitaloudesta, että 20 dollarin tynnyrihintakin on mahdollinen.

Jo nykyisellä hinnalla öljyn tuotanto on käytännössä kaikkialla tappiollista – myös öljykisan aloittaneessa ja tuotannon supistamisesta kieltäytyneessä Saudi-Arabiassa. Tuottajamaiden budjetit pettivät jo, ja alan yrityksien voitot katoavat. Arviolta 250 000 työntekijää on sanottu irti kaasun ja öljyn tuotannosta. Tuorein ilmoitus tuli monikansalliselta BP -yhtiöltä, joka vähentää 4 000 työntekijää. Nigerian budjetissa on 11 miljardin dollarin aukko, ja Venäjä lisää säästöjään.

Pysyvästi hinta ei jää näin alas. Kun yhtiöitä menee vararikkoon ja vanhoja varastoja kulutetaan, joskus koittaa aika, jolloin kysyntä lopulta ylittää sen tuotannon, joka voi nopeasti vastata uuteen tilanteeseen. Silloin hinta voi nousta äkillisestikin.

Saudi-Arabian budjetti on suurissa vajeissa, mutta maan talous kestänee tuon hetken odottelun. Öljyhana voidaan hetkessä vääntää suuremmalle. Valtiollisen Saudi Aramco -yhtiön suunniteltu pörssilistautuminen antaisi rahaa, mikä sallisi pidemmän odottelun.

Sen sijaan Yhdysvaltain liuskekaasun ja -öljyn tuottajille odotusaika on kovaa: joukossa on pienehköjä yrityksiä, joiden olisi voitava kaiken aikaa hoitaa lainansa ja muut maksunsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat