Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan valinta pääsi paljastumaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vaikka positiivisuus ei kuulu Suomessa arvostetuimpiin asenteisiin, sitä kannattaa kokeilla. Se voi avata uusia näkökulmia vaikkapa Kreikan taloustilanteeseen, euroalueeseen ja Schengenin sopimukseen. Arvostetun The Centre for European Policy Studies -ajatuspajan johtaja Daniel Gros auttaa harjoituksessa.

Viime vuosina eri puolilla Eurooppaa on joko surtu tai juhlittu ajatusta siitä, että euroalueen ongelmat voivat johtaa yhteisvaluutan tuhoon. Lyhyemmän aikaa samankaltaisia kaksijakoisia reaktioita on herättänyt se, että rajamuodollisuuksista vapauttava Schengenin sopimus on pakolaiskriisin vuoksi monissa maissa jäähyllä.

Gros sanoo Project Syndicate -nettisivun kolumnissaan, että rahasta ja rajoista syntyneet uhkat eivät tuhoa Euroopan integraatiota vaan pelastavat sen. Pohdinnoille tuli tukea, kun Kreikan valtiovarainministeri Eukleidis Tsakalotos vieraili Suomessa.

Finanssikriisi ja sitä seurannut velkakriisi paljastivat eurojärjestelmän rakenteista monia puutteita. Euro oli rakennettu peruuttamattomaksi ja tiiviiksi paketiksi. Idea oli, että jos ongelmia tulee, jäsenmaat sopeutuvat mutta paketin kääreet pitävät.

Todellisuus oli toisenlainen. Kansallista talouspolitiikkaa ei muutamissa maissa ollut rakennettu sillä ajatuksella, että se auttaisi hankkimaan euroalueen kokonaisuudesta voimaa, eikä siten, että mahdollisia ongelmia ratkottaisiin sisäisin sopeutuksin. Suomessakaan tämä jälkimmäinen tapa ei ole oikein sujunut.

Euroalue oli muovattu hyväuskoisesti niin, ettei kriisejä varten ollut korjausjärjestelmiä, koska kriisejä ei voinut syntyä. Kreikan kriisi paljasti karusti puutteet. Apujärjestelmät piti keksiä lennosta, ja Kreikan tuli sopeutua silloin, kun siihen oli kaikkein vähiten resursseja ja halua.

Tilanne on nyt toinen. Euroalue on vakautunut hämmästyttävän hyvin.

Suuri kiitos siitä menee Euroopan keskuspankille, joka on sammutellut tulipaloa rahasuihkuilla. Tänä vuonna moni kriisimaa on kääntynyt hyvään talouskasvuun.

Kreikassa hallitusvallan saanut vasemmistolainen Syriza-puolue näki paljon vaivaa purrakseen ruokkivaa kättä – kumotakseen ne ehdot, joita talousavun antajat olivat tukensa vastikkeeksi asettaneet. Tilanne muuttui vasta, kun Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kertoi julkisesti, että ehkä Kreikan pitäisi ottaa lomaa euroalueesta. Tämä oli malli, jota Suomikin jossain vaiheessa kannatti. Näiden varoitusten – kreikkalaisten mielestä uhkausten – jälkeen Kreikka on pysynyt toivotussa kurssissaan.

Tsakalotos korosti Suomen-vierailullaan, että tämä eron uhka on nyt lopullisesti väistynyt ja Kreikka pysyy mukana – kävi miten kävi. Torstaina Kreikka suostui lopulta siihenkin, että Kansainvälinen valuuttarahasto voi olla mukana avun valvojana.

Gros tulkitsee, että uhkaukset ovat tehneet euroalueesta vetovoimaisemman. Kun mukana pysyminen ei ole itsestään selvää ja eroamisen merkitystä on pohdittu, jäsenmaat näyttävät sitoutuvan euroalueeseen entistä vahvemmin.

Schengenin sopimuksen ongelmat voivat – ainakin optimistin mielestä – aiheuttaa samankaltaisen herätyksen. EU-maiden rajojen yli ei kulje vain pakolaisia. Sopimus helpottaa huomattavasti sisämarkkinoiden toimintaa: sen ansiosta ihmiset, palvelut ja tavarat pääsevät sujuvasti rajojen yli. Rajamuodollisuuksien osittainenkin palauttaminen tarkoittaa, että resurssien ohjautuminen oikeisiin kohtiin alkaa takkuilla ja talouden toimijoiden kustannukset nousevat. Euro ja Schengenin sopimus ovat päässeet osoittamaan, että ne halutaan pelastaa. Euroopan valinta on paljastunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat