Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupalla on yksi ratkaisumalli nollatuntisopimuksiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helmikuussa tulee eduskunnan käsittelyyn kansalaisaloite, jonka kampanja kulkee nimellä Vakiduuni. Aloite pyrkii kieltämään niin sanotut nollatuntisopimukset. Aloite keräsi 63 110 allekirjoittajaa.

Vakiduuni-kampanja vaatii 18 tunnin minimityöaikaa viikossa. Raja on sama kuin työttömyyskorvauksen työssäoloehdossa. Töitä pitää siis tehdä 18 tuntia viikossa puolen vuoden ajan ennen kuin saa työttömyyskorvausta.

Nollatuntisopimus on ongelmallinen sellaiselle ihmiselle, joka yrittää ansaita osa-aikatyöllä elannon itselleen. Vielä ongelmallisempi nollasopimus on, jos pitäisi elättää myös perhettä. Opiskelijat ovat asia erikseen.

Oman elämän suunnittelu käy hankalaksi, jos koskaan ei voi tietää, milloin tulee kutsu töihin.

Osa-aikaisten työntekijöiden käyttö on erityisen runsasta vähittäiskaupoissa ja ravintoloissa. Niissä myös käytetään keikka- ja vuokratyövoimaa väliaikaisen työvoimatarpeen täyttämiseen.

Kaupan alalla on käytössä yksi mahdollinen ratkaisu ongelmaan. Työntekijä ja työnantaja solmivat niin sanotun puitesopimuksen, joka ei siis ole varsinainen työsopimus. Jokainen keikka on oma määräaikainen työsuhteensa. Mikäli työntekijä ei saa keikkoja, hän on oikeutettu työttömyyspäivärahaan.

Malli on yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto nykyisessä työelämässä, jossa ennen niin tyypillinen vakituinen kokoaikainen työsuhde yhteen työnantajaan käy yhä harvinaisemmaksi.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan nollatuntisopimuksella työsuhteessa on ainakin 83 000 ihmistä.

Kaupan alalla on poliittisessa päätöksenteossa näinä aikoina muutakin vahdittavaa. Aukioloajat vapautettiin vastikään.

Seuraava vahdittava asia on hallituksen niin sanottujen pakkolakien kohtalo. Kaupan liitto vastustaa jyrkästi fiskaalista devalvaatiota, jota moni talousoppinut on suositellut pakkolakien sijaan.

Fiskaalisessa devalvaatiossa työnantajamaksuja alennettaisiin ja verotuloihin syntyvä aukko katettaisiin korottamalla ostoksista kerättävää arvonlisäveroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat