Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lautamiesten pitkä lähtölaskenta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Suomen oikeushistoriassa lautamiehillä on erityinen asema. Lautamiehet ovat ratkoneet riitoja ja pitäneet yllä järjestystä ainakin 800 vuoden ajan. Järjestelmä on kestänyt sääty-yhteiskunnan syntyvaiheet, maalait, Ruotsin suurvaltakauden ja 1800-luvun alkupuolen valtiopäivättömät vuodet sekä Urho Kekkosen oikeusjärjestelmäkritiikin.

Vuosisatojen vieriessä maallikkotuomarien roolista on tullut varsin symbolinen. Nykyisin kaikki riita-asiat ja suurin osa rikosasioista käsitellään käräjäoikeuksissa ilman lautamiehiä. Pitkästä traditiosta ei ole silti haluttu luopua. Nyt lautamiesten pää on kuitenkin pölkyllä.

Hallituksen tavoitteena on keventää oikeudenkäyntejä ja nopeuttaa oikeusprosesseja. Rahaakin pitäisi säästää. Siksi lautamiehistä haluttaisiin eroon.

Ajatus ei ole uusi. Lautamiesten roolia on rajattu useaan otteeseen, ja lautamiesten käyttö istunnoissa on vähentynyt. Vielä 1970- ja 1980-luvuilla lautamiesten katsottiin edustavan kansan oikeustajua, tuovan oikeuteen paikallistuntemusta ja lisäävän luottamusta oikeudenkäyttöön, mutta 1990-luvulta lähtien lautamiehet on nähty lähinnä kustannuseräksi.

Viimeksi Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikaan tehdyssä oikeudenhoidon uudistamisohjelmassa vuosille 2013–2025 ehdotettiin lautamieskokoonpanon pienentämistä. Pitkän aikavälin tavoitteeksi otettiin lautamiesjärjestelmästä luopuminen. Nyt oikeusministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle muistion, jossa pyydetään muun muassa arvioita siitä, että lautamiehistä todella luovuttaisiin.

Oikeusministeriön laskelmien mukaan lautamiehistä luopuminen toisi vuosittain kahden miljoonan euron säästöt. Summa on käräjäoikeuksien budjetista noin 1,5 prosenttia. Raha ei kuitenkaan ole paras perustelu oikeuslaitoksen uudistuksille. Päätös on poliittinen.

Eniten lautamiesjärjestelmän lakkauttamista vastustavat varmasti lautamiehet itse, sillä kukapa ajattelisi tekevänsä turhaa työtä, varsinkaan tuomarina.

Lautamiehiä on nyt 1 738. Määrä on pienentynyt huomattavasti sitten vuoden 1993, jolloin heitä oli 4 200. Kunnanvaltuustot valitsevat lautamiehet toimikautensa ajaksi eli neljäksi vuodeksi. Valintatapa tuottaa sen, että vaikka lautamiehet toimivat riippumattomasti, heidät on valittu samalla tapaa poliittisin perustein kuin esimerkiksi lautakuntien jäsenet. Tällä ei ole vaikutusta työhön, mutta kylläkin järjestelmän kannatukseen. Osa lautamiehistä on mukana myös kuntapolitiikassa, mikä nostaa puolueiden kynnystä kajota järjestelmään.

Varsinaisia sisällöllisiä perusteluja lautamiesten puolustukseksi on enää vähän. Oikeuslaitoksen toiminta on mitä ammattimaisinta ja erityistä asiantuntemusta vaativaa. Tuomioissa korostuvat yhtenäiset käytännöt. Oikeudenjaon raamit tulevat laeista, korkeimman oikeuden linjauksista ja kansainvälisistä sopimuksista, eivät maallikkotuomarin elämänkokemuksesta tai paikallistuntemuksesta.

Jos tuomareilta kysytään, lautamiesten aika on ohi. Turhalta tuntuisi myös entisestään vähentää lautamiesten roolia. Järjestelmää voi kuitenkin perustella sillä, että lautamiehet voivat lisätä kansalaisten luottamusta oikeusjärjestelmän läpinäkyvyyteen.

Oikeastaan kaikissa maissa on osana oikeuslaitosta jonkinlainen maallikkoedustus. Lautamiesten rooli on kapea, mutta he ovat osa kansanvallan historiaa. Sekin on arvo, että lautamiehet levittävät tietoa oikeudenkäytön periaatteista. Säästöillä on helppo perustella kaikkea, mutta löytyisikö muista maista toimivampia malleja?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat