Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhurit seuraavat Ruotsin ulkoministeri Wallströmiä

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Moderni diplomatia ei ole sitä, että kaikkia silitetään myötäkarvaan. Ja kun tekee jotakin uutta, tapaa aina saada sekä kritiikkiä että arvostusta.

Näin muotoili Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström, kun hän viikko sitten nousi lavalle Ruotsin Sälenissä, vuotuisessa turvallisuus- ja puolustuspolitiikan seminaarissa. Ministeri koki tarpeelliseksi puolustaa ulkopoliittista linjaansa, joka on herättänyt maailmalla ja Ruotsissa sekä närää että ihastusta.

Maailmalla Wallströmistä on tullut eräänlainen ilmiö. Niin on ollut siitä saakka, kun Ruotsi tunnusti Palestiinan vuonna 2014 ja kun Wallström puhui öljyjätti Saudi-Arabian bloggari Raif Badawille jakelemista raippatuomioista ”keskiaikaisina”.

Israel ja Saudi-Arabia raivostuivat. Wallström alettiin toisaalta nähdä harvinaisena ministerinä, joka uskaltaa puhua suoraan ihmisoikeuksista – vaikka sitten kauppasuhteiden tai diplomaattisen paheksunnan uhalla. Yksi merkki tästä oli, kun arvostettu Foreign Policy -lehti nosti Wallströmin hiljattain esiin yhtenä viime vuoden tärkeimmistä ajattelijoista.

Kotimaassa kuva Wallströmistä ei silti ole yhtä suopea. ”Mahtoiko johtua kielivaikeuksista. Jos jotakin, näyttäytyy ulkoministeri lähinnä ajattelemattomana”, kuittasi Dagens Nyheter pääkirjoituksessaan Foreign Policyn listauksesta.

Ruotsissa osa kysyy nyt, onko ulkoministerin suorasukainen tyyli paras tapa edistää Ruotsin ulkopolitiikan pitkäaikaisia tavoitteita, rauhanponnisteluja Lähi-idässä tai paikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa. Keskustelu kiihtyi, kun ulkoministeri sai viime viikolla porttikiellon Israeliin uusimpien lausuntojensa takia. Ruotsissa ei kiljuttu riemusta liioin, kun Saudi-Arabia kieltäytyi taannoin myöntämästä ruotsalaisliikematkailijoille viisumeita.

Luottamusta ministeriin koetellaan silti pääasiassa, koska puhurit tuntuvat seuraavan toisiansa. Loppuviikosta kävi ilmi, että Wallström on saanut vuokrata asunnon kuntatyöntekijöiden liitolta tavallisia tukholmalaisia paljon paremmilla ehdoilla. Olosuhteista käydään sanasotaa. Jo puheet epäselvyyksistä vahingoittavat Wallströmin mainetta. Erityisesti, koska hän on nimenomaan tunnettu korkean moraalin poliitikkona.

Wallströmin linjassa arvostettavaa on voimakas vakaumus siitä, että politiikka on arvovalintoja ja että maailmaa todella voi parantaa sanojen ja tekojen avulla. Ruotsissa tämä peittyy nyt keskusteluun ministerin omasta toiminnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat