Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä johtuu rikkaus?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Varallisuus jakautuu maailmassa epätasaisesti, sen tietävät kaikki, mutta avustusjärjestö Oxfamin uusi raportti havainnollistaa hyvin mittasuhteita. Järjestön tietojen mukaan 62 rikkainta ihmistä omistaa yhtä paljon kuin maapallon asukkaiden köyhempi puolikas. Lähiaikoina ylittyy myös raja, jossa rikkain prosentti omistaa enemmän kuin loput 99 prosenttia.

Mistä tämä johtuu? Tiivis raportti antaa osavastauksia, kuten yksittäisten toimialojen menestyksen. Viime vuosina varsinkin lääketeollisuutta ja terveysalan yrityksiä omistaneet ovat hyötyneet. Rikkaiden maiden asukkaat ikääntyvät ja haluavat vaivoihinsa hoitoa.

Hiukan vaikeampaa on keksiä selitys sille, että rahoitusalalla toimivat superrikkaat ovat parantaneet asemiaan. Maailman rikkaimmat prosentin asema heikkeni tämän vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen ajan, mutta finanssikriisin jälkeen rikkaimman prosentin osuus on jälleen vahvistunut. Nopeasti ajatellen voisi kuvitella, että kriisin vaikutus olisi ollut päinvastainen.

Yksi selitys voi olla, että kun on rahaa, pystyy vaikuttamaan omaan asemaansa ja alansa pelisääntöihin. Oxfam nostaa verosuunnittelun lisäksi esiin alan yritysten mittavat panostukset lobbaukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat