Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydennyspoliisit ovat kriisiajan toimijoita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vapaaehtoistoiminnalla on Suomessa kunniakkaat perinteet monella alalla, esimerkiksi maanpuolustuksessa ja vapaapalokunnissa. Kolmannen sektorin rooli yhteiskunnassa korostuu julkisen vallan rahapulan takia, eikä siksi ole ihme, että myös reserviläisten roolia pohditaan uudelleen. Viime päivinä esiin on noussut keskustelu siitä, tarvitsisiko poliisi oman reservinsä.

Kyse on täydennyspoliisijärjestelmästä ja sen päivittämisestä niin, että täydennyspoliiseja voitaisiin käyttää poliisin rinnalla ja alaisuudessa erilaisissa tehtävissä muutoinkin kuin vain kriisiaikana.

Nykyisellään täydennyspoliisijärjestelmä on niin näivettynyt, että koko järjestelmästä pitäisi luopua tai se pitäisi radikaalisti uudistaa.

Sisäministeriön johtama täydennyspoliisijärjestelmää arvioinut työryhmä katsoi viime helmikuussa luovuttamassaan raportissa, että järjestelmä kannattaa säilyttää – sillä edellytyksellä, että täydennyspoliisia voisi käyttää poikkeusolojen ohella myös tietyissä varsin rajoitetuissa normaaliolojen tilanteissa.

Marraskuussa täydennyspoliiseihin tarttui puolustusministeri Jussi Niinistö (ps). Niinistö kannatti järjestelmän uudistamista ja kytki täydennyspoliisien tarpeen turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun ja muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen.

Sinänsä puolustus- ja sisäministeriöissä on tarpeen pohtia, voisiko esimerkiksi sotilaspoliiseiksi koulutetuista reserviläisistä kouluttaa täydennyspoliiseja. Poliisiopiskelijoista aiemmin muodostunut poliisireservi ei enää ole käytettävissä.

Täydennyspoliisien tarpeelle ei silti pitäisi luoda poliittista nostetta väittämällä, että järjestelmä voisi tuoda apua kansalaisten arjen turvallisuuteen liittyviin pelkoihin. Niin ei ole.

Täydennyspoliisi on kriisiajan toimija, ja normaalioloissa tärkeintä olisi pitää täydennyspoliisien motivaatiota ja järjestelmän kriisivalmiutta yllä. Täydennyspoliisien mahdolliset normaaliajan tehtävät olisivat esimerkiksi järjestyksenvalvontaa yleisötilaisuuksissa tai liikenteenohjausta, ei poliisin työn korvaamista tai paikkaamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat