Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt yrittävät sopia vielä kerran

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Neuvottelut kattavasta työmarkkinasopimuksesta näyttäisivät alkavan vielä kerran. Solmun avasi Elinkeinoelämän keskusliitto EK tiistaina.

Oli tarpeen, että nimenomaan työnantajapuoli avasi pelin uudelleen. EK katkaisi neuvottelut ennen joulua, kun kuljetusalan AKT ei suostunut mukaan. Nyt EK ei esittänyt samaa ennakkoehtoa.

Miten AKT:n osallistuminen nyt saadaan varmistettua? Ehkä järjestöt toivovat AKT:n tulevan sopimukseen mukaan sitten, kun sopimuksen sisältö on tiedossa.

Työnantajaleiri haluaisi sopia keväällä vain hallituksen niin sanotut pakkolait korvaavista keinoista. Palkat neuvoteltaisiin liittojen kesken syksyllä.

Vetoomuksia neuvottelujen käynnistämiseksi uudelleen on kuultu vuoden alkupäivinä eri tahoilta. Vetoomuksia ovat esittäneet muun muassa kansanedustaja, SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd), elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk), ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kaikkien vetoomusten taustalla on sama pelko: jos neuvotteluja ei enää käytäisi, lopputulos olisi Suomen kansantalouden kannalta vahingollinen. Pakkolait tulisivat voimaan, ja vastavuoroisesti vahvat ammattiliitot ulosmittaisivat palkkaneuvotteluissa takaisin sen, minkä ne työehtojen lakisääteisten heikennysten myötä menettäisivät. Vientialojen hintakilpailukyky heikkenisi edelleen.

Palkkaneuvottelujen lopullinen kariutuminen olisi saattanut vaarantaa myös asialliset neuvottelut paikallisen sopimisen laajentamisesta. Sen merkitystä työllisyyden paranemiselle pidetään suurempana kuin yksikkötyökustannusten alentamisen ja maltillisten palkankorotusten vaikutusta yhteensä. Palkansaajajärjestöt tosin haluavat sopia ainakin pääpiirteet paikallisesta sopimisesta samassa yhteydessä.

Häkämiehen ilmoitus tuskin tuli valmistelemattomaan maaperään. Yksi syy neuvottelujen kariutumiseen syksyllä oli juuri se, että neuvotteluja käytiin paljon julkisuudessa. Keskeiset työmarkkinajohtajat ovat varmasti tunnustelleet alkuvuodesta tunnelmia puolin ja toisin. Kun tarjous julkistettiin, sen voi tulkita, että vielä kannattaa yrittää.

Neuvotteluissa on melkoinen onnistumisen paine, eikä aikaakaan ole loputtomiin. Yksi takaraja olisi helmikuu, jolloin hallituksen esityksiä pakkolaeista odotetaan eduskuntaan. Hallitus saattaa kuitenkin lykätä esityksiään, jos järjestöt edistyvät neuvotteluissaan.

Toinen takaraja koittaa maaliskuun puolivälissä, jolloin paikallisen sopimisen lisäämistä valmistelevan työryhmän määräaika päättyy. Kolmas on huhtikuun loppu. EK on päättänyt, että sen jälkeen järjestö ei enää tee keskitettyjä ratkaisuja.

Mutta kauan ei neuvotteluissa tarvitse tuhertaa, jos tahtoa riittää. Neuvottelut olivat syksyllä jo kohtalaisen pitkällä. Siksi EK:n ilmoitus neuvottelujen katkaisemisesta tuli palkansaajapuolelle yllätyksenä. Mutta ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun EK on pannut kioskin kiinni ja vähän myöhemmin avannut sen uudestaan.

Työmarkkinaneuvotteluja on viritelty vuodenvaihteen molemmin puolin ”kerran vielä, pojat” -hengessä.

Kävi neuvotteluissa kuinka tahansa, Häkämies voi niiden jälkeen todeta, että ”tämä oli sitten viimeinen kerta”. Mutta niinhän EK on sanonut aiemminkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat