Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehkä vanhempiesi rakkain elämänohje ei ohjaakaan sinua parhaaseen lopputulokseen

Ole oma itsesi on maailman toistetuimpia neuvoja. Ongelmia tulee, kun se käännetään oikeutukseksi itsekkyydelle.

Pääkirjoitus
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

Ole vain oma itsesi, niin kaikki menee hyvin. Näin vanhemmat kannustavat lastaan, joka valmistautuu tärkeään koitokseen. On tärkeää, että olet aina oma itsesi, esimieskoulutuksessa teroitetaan johtaja-asemassa oleville.

Just be yourself, julistaa teinipoppari pateettisesti ja saa yleisönsä tuntemaan, että messias on juuri puhunut.

”Ole oma itsesi” lienee yksi maailman toistetuimpia elämänohjeita. Usko ihmisen sisäiseen voimaan, luontaisiin ja hankittuihin kykyihin sekä persoonan hyviin puoliin onkin välttämätöntä. Eihän meillä ihmisillä ole muuta, eikä teeskenteleminen johda mihinkään.

Joskus kannattaa kyseenalaistaa vanhat hokemat. Ongelmia tulee nimittäin siitä, kun kultainen ohje ymmärretään väärin ja käännetään oikeutukseksi laiskuudelle sekä itsekkäälle ja tuhoisalle toiminnalle. Se, että et voisi olla muuta kuin se mitä olet nyt tai käyttäytyä toisin, ei tietenkään pidä paikkaansa.

”Miksi en saa olla oma itseni”, ulisi teini, joka ei halunnut noudattaa elämän mukavuutta rajoittavia sääntöjä. Oma itsensä haluaa olla myös uhmaikäinen, joka heittäytyy huutaen kasvot lattiaa vasten, kun ei saa tahtoaan läpi.

Me aikuiset teemme tätä samaa, omalla tavallamme. Oma ärsytys, joka syntyy mukavuudenhalun häiritsemisestä tai muiden ihmisten vajavaisuudesta, purkautuu joka päivä eri tavoin sosiaalisessa mediassa, liikenteessä, työpaikoilla ja kodeissa.

Muiden huomiotta jättäminen, riidanhaluisuus ja muiden ärsyttäminen ovat omana itsenä olemisen mustia muotoja – vaatisihan toisenlainen käytös empatiaa ja tietoista näkökulman vaihdosta itsestä toiseen.

”Vain omana itsenämme” tulemme usein sabotoineeksi lähellä olevien elämänlaatua. Kulttuurisena käyttäytymismallina itsekkyys heikentää yritysten ja sitä kautta yhteisöjen menestystä laajemmin.

Tämä on tiedetty suurvaltapolitiikassakin jo kauan. Toisen maailmansodan aikana laadittu Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salainen ohjekirja myyräntyöstä neuvoi, miten vihollispuolen yritysten ja siten koko vihollisen toimintaa saadaan vahingoitettua.

Keinojen joukossa oli tyhmä ja riidanhaluinen käytös. Niin yksinkertaista se on. Yksinkertainen on myös rakentava, ei tuhoisa toimintatapa: katse omasta itsestä muihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat