Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkolukon käytöstä houkuttelevampaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Rattijuopumuksesta kiinni jääneiden määrä pysyi viime vuonna ennallaan, kertovat Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemat luvut. Rikostilastoihin asti päätyi 17 698 rattijuoppoa, mikä on 36 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Muutokset rattijuoppoustuomioiden määrässä eivät vielä kerro siitä, miten paljon liikenteessä on rattijuoppoja. Lukuun vaikuttaa se, kuinka paljon poliisi puhalluttaa kuljettajia ja ylipäätään valvoo liikennettä. Sen voi kuitenkin sanoa, että rattijuopot ovat yhä vakava ongelma liikenteessä.

Kiinni jääneiden rattijuoppojen määrään suhteutettuna Suomen teillä ajelee vain vähän sellaisia kuljettajia, joilla on autossaan alkolukko. Se estää auton käynnistymisen, jos kuljettaja on humalassa. Vuosittain niitä rattijuoppoustuomion saaneita, jotka valitsevat määräaikaisen ajokiellon sijaan ehdollisen ajokiellon eli autoonsa pakollisen alkolukon, on vain noin 500. Liikenteessä heitä on yhteensä toistatuhatta.

Näin siitä huolimatta, että alkolukko on käyttäjälleen erinomainen apuväline. Osa ei kerta kaikkiaan pärjää ilman sitä. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan yli puolella alkolukkoa rattijuopumustuomion vuoksi käyttävistä on takanaan useampi rattijuopumus. Alkolukko auttaa estämään, etteivät ihmiset tee elämästään vielä vaikeampaa ja menetä ajo-oikeuttaan kokonaan – ja sen seurauksena esimerkiksi työpaikkaansa. Parhaimmillaan alkolukko voi estää kuolonkolarin, ja sen osa lukon käyttäjistä ymmärtääkin. Kolmasosa kuljettajista jättää alkolukon autoon myös pakollisen käyttöajan jälkeen.

Liikenne- ja viestintäministeriössä viimeistellään parhaillaan uutta lakiesitystä alkolukoista. Samaan lakiin kerätään hajallaan ollutta alkolukkosääntelyä. Osa muutoksista on tiukennuksia, osa lievennyksiä.

Alun perin tavoitteena oli, että tuomarit määräisivät alkolukon pakolliseksi kaikille rattijuopoille. Näin ei kuitenkaan käy, vaan tuomion saanut voi yhä kieltäytyä alkolukosta ja siten valita määräaikaisen ajokiellon.

Syitä tälle voi olla useita. Kaikilla ei ole autoa, tai sitten niitä on useita. Osaa houkuttaa se, että määräaikaiset ajokiellot ovat Suomessa verrattain lyhyitä. Alkolukkoa sen sijaan on käytettävä 1–3 vuotta.

Toive olisi, että yhä useampi valitsisi alkolukon. Siksi lakiehdotuksessa lähdetään siitä, että alkolukon käytön kustannuksia yritetään karsia.

Alkolukko on joko ostettava tai vuokrattava, ja lukko on myös asennettava. Käyttäjä maksaa alkolukon kalibroinnista ja siitä, että lukon keräämät tiedot otetaan talteen. Trafi laskee, että alkolukko maksaa noin viisi euroa päivässä. Joillekin hinta on liikaa. Jotta hintaa saataisiin alas, alkolukkojen teknisiä vaatimuksia aiotaan karsia.

Rattijuoppoustuomion saaneet voisivat vastedes käyttää samanlaisia ajonestolaitteita kuin koululaisia kyyditsevät taksit nykyisin. Kukaan ei siten enää rekisteröisi, valvoisi ja analysoisi tietoja esimerkiksi siitä, kuinka monta kertaa ja kuinka usein alkolukko on estänyt auton käynnistymisen tai keskeyttänyt matkanteon. Rangaistuksen suorittamista valvoisi oikeastaan vain alkolukko.

Muutosta perustellaan säästöillä. Säästöt ovat kuitenkin suhteellisia. Lainsäätäjän kannattaa muistaa, ettei rattijuoppoudessa ole kyse vain rikoksesta vaan huomattavan usein myös sairaudesta.

Sekä nykyinen laki että siihen valmistellut muutokset kiertävät eri tavoin kysymyksen siitä, mikä on viranomaisten vastuu rattijuopon hoitoonohjauksessa. Moni tarvitsisi avukseen ennemminkin lääkärin kuin tuomarin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat