Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitaiden muutosten kanssa tulee aina kiire – sote-uudistuksen yksinkertaisuutta tulee vielä ikävä

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Vähänkin suomalaista politiikkaa seuraava tietää, että kun päätöksellä siirretään rahaa ja valtaa ja kartalle piirretään rajoja, luvassa on suuri sotku. Siksi moni hallitus on hikoillut eri nimillä kulkeneiden kuntauudistuksen ja sote-uudistuksen kimpussa.

Nykyinen hallitus yrittää vuorollaan aukoa solmuja kokoamalla kuntayhtymiä, elyjä, aveja ja muita vastaavia yhdeksi kokonaisuudeksi. Kuulijakunnasta riippuen sitä kutsutaan maakunnaksi tai itsehallintoalueeksi. Valmistelu on yhä kesken, joten kertoimia hankkeen onnistumiselle ei kannata vielä antaa.

Alan harrastajissa, joihin kuuluu laaja joukko luottamushenkilöitä kautta maan, hanke herättää suuria intohimoja. Useimmilla suomalaisilla ensireaktio keskusteluun taitaa silti olla tämä: liian monimutkaista, käytän aikani johonkin muuhun.

Tuomio on liian jyrkkä. Päättäjillä on edessään paljon monimutkaisempia kysymyksiä.

Sote-uudistuksen yksinkertaisuutta tulee vielä ikävä. Kyse on kuitenkin vain Suomen sisäisestä hankkeesta, jonka rajat, toimijat ja rahavirrat voi huolellinen ihminen piirtää yhdelle fläppitaululle.

Valmistelijat tietävät, mitä lakeja pitää muuttaa ja miltä järjestöiltä voi pyytää lausuntoja. Poliitikot hahmottavat, keneltä valtaa otetaan pois ja kenelle sitä annetaan.

Lähes kaikki muut talouteen, turvallisuuteen tai ympäristöön liittyvät asiat ovat paljon hankalampia ratkaista. Ei auta, vaikka Suomen puolueet tekisivät mitä hyvänsä kompromisseja keskenään.

Välillä pitää katsoa kauemmaksi. Itsenäisyyden juhlarahasto Sitran tehtävänä on katsoa tulevaisuuteen ja auttaa suomalaisia siten menestymään. Viime viikolla rahasto julkisti oman käsityksensä maailman muutosta ohjaavista megatrendeistä.

Saivartelija voisi tietysti kysyä, millaisia ovat megatrendit, joita päivitetään runsaan vuoden välein. Edellinen trendilistaus julkistettiin nimittäin lokakuussa 2014. Perinteisesti megatrendit, kuten kaupungistuminen, ovat voimassa vuosikymmeniä.

Olennaisempaa on kuitenkin trendien sisältö. Sitran mukaan tulevaisuutta hallitsee kolme muutosta. Luonnonvaroja ja ilmastoa uhkaa maailmanlaajuinen kestävyyskriisi. Teknologian kehitys kiihdyttää yhteiskuntien muutosvauhtia entisestään. Keskinäisriippuvuus kasvaa kaikilla tasoilla.

Liikkeellä ovat siis isot voimat, jotka eivät pysähdy valtioiden rajoille. Julkisen keskustelun kannalta ilmiöt ovat hankalia. Muutokset ovat liian suuria, jotta yksi maa voisi väittää ratkaisevansa ne, mutta samalla liian hitaita, jotta kärsimättömän poliitikon kannattaisi käyttää niihin liikaa aikaa.

Seuraava kannatuskysely tai viimeistään seuraavat vaalit ovat edessä aina liian nopeasti. Keskinäisriippuvuuden hallinta ei kuulosta hyvältä vaalilupaukselta.

Jos horisontissa näkyisi yksi selvästi rajattu aihe kerrallaan, siihen olisi helpompaa tarttua kuin koko maapalloa syleilevään monimutkaiseen ongelmakimppuun, johon ei ole yhtä yksinkertaista ratkaisua.

Jälkeenpäin lähes kaikista murroskohdista voi sanoa, että niihin olisi pitänyt pystyä varautumaan. Turvattomuus, elintasoerot ja ympäristön kuormitus kasautuvat pitkän ajan kuluessa, kunnes niiden aiheuttama paine lopulta purkautuu sotana tai ihmisten muuttona paikasta toiseen. Silloin tapahtumat yllättävät.

Tämä vuosi on Suomen puolueille harvinaista herkkua. Tiedossa ei ole kuntavaaleja, eduskuntavaaleja, eurovaaleja eikä presidentinvaalia. Nyt on siis otollinen aika keskittyä isojen kysymysten ratkomiseen.

Hallintoremontit ja talousvaikeuksien aprikointi työmarkkinajärjestöjen kanssa ovat suomalainen tapa toimia, mutta se ei yksin riitä.

Sitran trendilistasta tai mistä tahansa tulevaisuusarviosta syntyy sama johtopäätös. Hitaasti eteneviin muutoksiin pitää herätä riittävän ajoissa rajat ylittävän yhteistyön avulla. Sitä varten on viisasta rakentaa entistä parempia työkaluja.

Kaikkeen julkisen vallan käyttöön on hyvä suhtautua rakentavan kriittisesti, oli sitten kyse kotimaisesta tai kansainvälisestä päätöksenteosta. EU:n instituutioita voi moittia tyhmistä päätöksistä.

Monimutkaisten ongelmien maailmassa on tärkeää, että myös Euroopalla on keinot koota voimansa kysymyksissä, joihin yksittäisellä maalla ei ole vastausta.

Sitten kun trendit näkyvät koko voimallaan arjessa, ei ole enää aikaa keskittyä hallintoremontteihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat