Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meillä ei kuljeta talvella sortseissa

Suomessa on huonoja puolia, joita emme itse tajua. Karmeinta on ehkä tyhjyys, kirjoittaa Anna-Stina Nykänen.

Pääkirjoitus
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Pakkasta oli liki 20 astetta, taivaalta satoi jäistä vettä ja liikenne Mannerheimintiellä mateli. Äkkiä näin auton ikkunasta miehen paljaat polvet. Aikuinen mies, jolla oli sortsit. Kintut punaiset. Hänellä oli vaelluskengät, polvisukat, kunnon takki ja isotupsuinen pipo. Asu oli siis harkittu.

Mies oli varmaan Britanniasta. Siellähän kuljetaan talvella kintut paljaina. Se kuuluu karaisevaan kulttuuriin. Tuota hulluutta meillä ei sentään ole.

Ehkä hän oli turisti tai sitten työmatkalla tänään alkavilla Matkamessuilla.

En ole selkävaivojen takia viime vuosina paljon matkustellut. Nyt olen huomannut tuntevani orastavaa katkeruutta paljon matkustavia ihmisiä kohtaan.

Monet ovat aina menossa: lomilla, opintomatkoilla, työmatkoilla. Eivät turisteina, se on ruma sana. He ovat Tansaniassa auttamassa, Milanossa sivistymässä, Pariisissa sukuloimassa tai ihan vain vetäytyivät tekemään tutkielmaa Thaikkuihin. Töihin palattuaan he huokailevat, että tarttis päästä johonkin. Retkiä Berliiniin ja Tukholmaan ei edes lasketa matkoiksi.

Ja minä kökötän töissä ja kotona.

En halua katkeroitua, se pilaisi elämän ja ystävyydet. Niinpä lohdutan itseäni listaamalla muiden maiden vitsauksia.

Britanniassa on aina kylmä. Siellä on yksilasiset ikkunat ja ovien alla raot, jotka peitetään hiekkapusseilla. Kokolattiamattoja käytetään, koska lattialankut heiluvat.

Yhdysvalloissa talot ovat hienon näköisiä, mutta kahvat jäävät käteen ja jalka menee lattiasta läpi. Tuttua lääkäriperhettä voisi kadehtia, ellei tietäisi, että he viettävät pitkiä aikoja turvakolossa portaiden alla tornadojen takia. Pihvit ovat isoja, mutta kaupasta ei löydä ruokaa, joka pilaantuisi: kaikki on säilöntäaineita täynnä.

Islannissa haisee pierulta, koska lämmitys hoidetaan kuumien lähteiden rikiltä haisevalla vedellä. Siihen tottuu.

Suomessakin on huonoja puolia, joita emme itse tajua. Karmeinta on ehkä tyhjyys. Eihän tuhansia vuosia vanhassa kaupunkikulttuurissa kasvanut voi kuvitella, että täällä isot aukiot ja kävelykadut ammottavat autioina.

Kun palaa Suomeen jostain Shanghaista, on itsekin ensin vähän paniikissa. Tuntuu kuin olisi annettu suurhälytys ja kaikki olisivat paossa. Sitten siihen tottuu. Siitä jopa nauttii.

Muualta tuleville sen täytyy olla ahdistavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat