Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Inflaatio hellii hyvätuloisia

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Taloutta koskevat pohdinnat jäävät usein liian abstrakteiksi. Kytkentä ihmisten elämään puuttuu. Lopputulokset ovat keskimääräisyyksiä. Esimerkiksi se tieto, että suomalaiset kotitaloudet ovat nyt velkaisempia kuin koskaan aiemmin.

Aika moni havaitsee, että väite ei koske lainkaan häntä. Kotitalouksista puolet on sellaisia, joilla ei ole lainkaan velkaa. Lopuissa on sitten paljon niitä, jotka joutuvat työttömyyden tai lainakulujen kasvaessa vaikeuksiin.

Eikä inflaatiokaan näytä oleva sama kaikille. Tilastokeskuksen mukaan hinnat laskivat viime vuonna hieman. Tai oikeammin: rahan arvo vahvistui.

Mutta vahvistuiko sinun rahasi vai minun rahani? Raha on sama, mutta kaikki eivät kuluta samoin ja samoja tuoteryhmiä. Eivät halua tai eivät voi. Silloin tulee eroja elämisen kustannuksissa.

Vuokrakulut nousivat ja omistusasumisen kustannukset laskivat. Polttoaineet ja muutamat ruoat halpenivat, osa ruoista kallistui.

Tästä pääsee helposti tyypittelyyn. Viime vuonna ei kannattanut olla perunoilla ja rusinoilla elävä huonohampainen tupakoiva opiskelija. Perunat: +11 prosenttia. Tupakka: +6 %. Kahvi +8 %. Terveydenhoito: +8 %. Vuokrat +3 %. Kuivatut hedelmät: +21 %.

Vuosi oli antoisa sille, joka lähti aamuisin omistusasuntonsa tallista isolla saksalaisella autolla töihin vatsa täynnä maitoa, sianlihaa ja sokeria ja palasi illaksi lehteilemään aikakauslehtiä. Omistusasuminen: –2 %. Diesel: –12 %. Aikakauslehdet: –12 %. Maito: –7 %. Sokeri: –15 %. Sianliha: –7 %.

Ei vaadi paljon mielikuvitusta, jos sijoittaa nämä kaksi hahmoa sosioekonomiselle kartalle.

Sijoittelussa auttaa Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen. Hänen blogikirjoituksensa mukaan hintakehitys helli viime vuonna niitä, jotka majailivat ylimmissä tuloluokissa.

Kuva vahvistuu, jos ennakoi tätä vuotta.

Perussuomalaisten vaatimuksesta autovero laski. Kannattaa siis vaihtaa vielä isompi auto. Ajoneuvoveroa kompensoi polttoaineiden hintojen lasku.

Kärkkäinen muistuttaa, että sosiaalietuuksien indeksitarkistukset tehdään keskimääräisen inflaation perusteella. Nyt siis korotuksia ei ole tiedossa heille, joiden raha heikkeni eniten.

Rikkaita syytetty siitä, että he pakoilevat veroja lämpimissä maissa. He näyttävät olevan myös inflaationkiertäjiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat