Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen ja Sdp:n raja halkaisee poliittisen kentän

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuoreimmasta HS-gallupista voi päätellä suuntauksia, jotka ovat satunnaisvaihteluita merkittävämpiä.

Ensimmäinen on epätietoisten äänestäjien suuri osuus. Niitä, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa mitä puoluetta äänestäisivät tai eivät äänestäisi lainkaan, oli peräti 37 prosenttia vastaajista. Se on selvästi yli pitkän aikavälin keskiarvon, joka on 31 prosenttia.

Toinen suuntaus on entistä selvempi jakautuminen kahteen leiriin. Rajalinja kulkee porvarihallituksen ja pääoppositiopuolue Sdp:n välillä. Sdp on edelleen kasvattanut kannatustaan ja on nyt kohtalaisen selvä ykkönen. Kolmen porvaripuolueen yhteiskannatuksella ei enää syntyisi enemmistöhallitusta.

Kolmas muutos koskee sekä pääministeripuolue keskustaa että perussuomalaisia: kummankin puolueen kannatus on alittanut yhden psykologisen rajapyykin. Keskustan kannatus on pudonnut alle 20 prosenttiin, perussuomalaisten kannatus on enää alle kymmenen prosenttia.

Sekä Sdp:n kannatuksen jatkuvaa nousua että hallituspuolueiden kannatuksen laskua selittää pari tekijää. Ensimmäinen on maahan pyrkivien ennätyssuuri määrä, joka on hallinnut julkisuutta jo monta kuukautta.

Toinen selittävä tekijä on talouden alavireisyys ja siihen liittyvät hallituksen säästöpäätökset ja niin sanotut pakkolait.

Demarit tosin mielellään sanovat kannatuksen kasvun syyksi sen, että Sdp on onnistunut esittämään uskottavan vaihtoehdon hallituksen politiikalle. Ennemminkin kyse on hallituksen epäsuosiosta.

Kysely tehtiin vuodenvaihteen kahta puolen. Eduskunta oli – ja on yhä – joulutauolla.

Mitä kyselyn tuloksista saattaa seurata? Keskustassa voivat punamultaa kannattaneet alkaa ilmaista tyytymättömyyttään ääneen. Kokoomuksen kannatus saattaa painua alaspäin koulutukseen kaavailtujen leikkausten vuoksi. Perussuomalaisia äänestäneiden tyytymättömyys on jo realisoitunut.

Sdp:n kannattaisi virheiden välttämiseksi olla tekemättä mitään. Seuraavat eduskuntavaalit ovat kuitenkin sellaisella taktiikalla liian kaukana, todennäköisesti vasta kolmen vuoden päässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat