Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä syö eväitään, matka jäi tekemättä

Presidentti Vladimir Putinin kolmas kausi kirjataan historiaan hukattuna mahdollisuutena – kulta-aikana, jolloin maan suuntaa olisi pitänyt ja voinut muuttaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Aleksei Nikolski / Reuters
Presidentti Vladimir Putin.
Presidentti Vladimir Putin. Kuva: Aleksei Nikolski / Reuters

Venäjän taloudesta voi sanoa suurella varmuudella, että se ei kestä, jos öljyn hinta jää pitkäksi aikaa nykyiselle tasolleen. Ja niin voi hyvinkin käydä. Ikävä kyllä kaikkein olennaisimmasta asiasta ei ole pientä eikä suurta varmuutta – siitä mitä tapahtuu, kun kestävyys loppuu ja milloin tässä pisteessä ollaan.

Venäjän kansantaloudella on takana loistava tulevaisuus. Presidentti Vladimir Putinin kolmas kausi kirjataan historiaan hukattuna mahdollisuutena – kulta-aikana, jolloin maan suuntaa olisi pitänyt ja voinut muuttaa. Pois yksipuolisesta raaka-ainetaloudesta ja kohti modernia markkinataloutta. Resursseja pois valtiovetoiselta energiasektorilta ja investointeja tuottavuuden kasvattamiseen yksityisellä sektorilla. Tähän olisi ollut hyvät edellytyksetkin: kassaan virtasi vuolaasti rahaa kaasun ja öljyn myynnistä. Rakennemuutosmatkalle oli varattu runsaasti eväitä.

Otollisin hetki muutokselle on lipsahtanut nyt ohi. Öljyn hinta romahti. Budjetti pettää. Kansantalous kutistuu. Työvoimapanos pienenee. Joka kuudes venäläinen elää jo köyhyysrajan alapuolella. Budjettia leikataan. Leikkaukset kasvattavat köyhien joukkoa. Samoin kova inflaatio. Byrokratia, korruptio ja armeija sen sijaan voivat paksusti.

Venäjän taloudellisesta ja poliittisesta tulevaisuudesta on vaikeaa sanoa mitään täsmällistä. Maa käyttää jo rahastoja, joita pantiin syrjään hyvinä aikoina. Tarkkaa kuvaa rahastojen kestokyvystä ei ole eikä voi ollakaan, sillä tilanne voi muuttua nopeastikin: ruplan arvo vaihtelee, säästöjä voidaan tehdä ja toisaalta uusia kuluja voi tulla. Tasaisen vauhdin taulukolla ne riittävät täksi vuodeksi. Kahdesta päärahastosta Reservirahasto on helposti realisoitavissa. Muun muassa eläkkeitä varten varatussa Hyvinvointirahastossa noin kolmasosa arvosta on rahaksi muuttamisen kannalta ongelmallisempaa – se on kiinni erilaisissa projekteissa, kuten Fennovoimassa.

Tälle samalle raharuokintapaikalle voi tulla lisää nälkäisiä. Venäjällä muhii pankkikriisi. Suuren Sberbankin pääjohtaja German Gref arvioi, että kriisi on pahin kahteenkymmeneen vuoteen.

Maksurästejä oli joulukuussa seitsemän prosenttia myönnettyjen luottojen kannasta. Taantuma syö lainoitettujen yritysten tulosta ja samalla niiden kykyä hoitaa lainojaan. Työttömyys kasvaa ja kotitalouksille tulee maksuvaikeuksia. Erityisesti rakennusalalle syntyi nopean kasvun vuosina investointeja, joiden kannattavuus ei kestä taantumaa.

Kolmasosa pankeista tekee tappiota. Pienimpiä suljetaan kiivaaseen tahtiin. Suuret ovat paremmassa iskussa. Poikkeuksena ehkä valtiollinen Vnešekonombank, joka tarvitsee kiireellisesti apua. Valtiojohto on käyttänyt pankkia luotottamaan projekteja, joita on pidetty kansallisesti tärkeinä tai hyötyä ”oikeille tahoille” tuovina. Näin tapahtui esimerkiksi Sotšin olympiakisojen tapahtumapaikkojen rakentamisen kanssa.

Rahastot eivät kanna enää maata kauan. Öljyn hinnan arviointi on tavannut mennä pieleen. Juuri nyt mikään ei kuitenkaan anna olettaa, että hinta palaisi tämän vuoden aikana tasolle, joka pitäisi Venäjää pinnalla ja pysäyttäisi rahastojen kuivumisen. Ja vaikka öljyn hinnan ja budjettimenojen tasapaino palautuisikin, se ei poistaisi Venäjän talouden suuria ja hoitamattomia ongelmia. Romahdusta vain seuraisi luisu.

Venäjän talouskriisi on Suomelle suru-uutinen. Hyvinvoiva ja modernisoituva talous olisi ollut valtava markkina Suomelle. Öljyn hinnan lasku hyödyttää Suomea, mutta loppusaldo muuttuu huonoon suuntaan Venäjän vaikeuksien vuoksi. Saldoon voi vaikuttaa sekin, mitä todella tapahtuu, kun Venäjän talouden kestokyky loppuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat