Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolalaisen saappaissa

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Jos olisin puolalainen konservatiivinen oikeiston äänestäjä, Euroopan unioni ottaisi minua tällä hetkellä todennäköisesti päähän.

En olisi kovin ilahtunut siitä, kuinka innokkaasti kaikenlaisten EU-maiden ministerit kommentoivat oman kotimaani asioita. Etenkin kun samoja kommentoijia yleensä on kiinnostanut aika vähän, mitä 40 miljoonan asukkaan Puolassa ajatellaan heistä.

Mutta ehkä vielä enemmän minua häiritsisi, että etäiseltä tuntuva komissio Brysselissä tarkastelee nyt sitä, uhkaako minun äänestysvalintani EU:n perusarvoja.

Euroopan komissio ilmoitti viime viikolla käynnistävänsä poikkeuksellisen selvityksen siitä, vaarantavatko Puolan uuden konservatiivisen oikeistohallituksen päätökset oikeusvaltion periaatteet. Hallitus on muun muassa kumonnut perustuslaillisen tuomioistuimen linjausten sitovuuden ja ottanut valtiollisen yleisradioyhtiön tiukempaan ohjaukseensa.

Komission lisäksi moni eurooppalainen poliitikko on ilmaissut huolensa Puolan tilanteesta.

Menettelyn tarkoitus on hyvä. Enemmistön valta demokratiassa ei saa tarkoittaa enemmistön mielivaltaa. Vaalit eivät myöskään ole mikään tae siitä, etteikö niillä valittu hallitus voisi ajautua tekemään erittäin kyseenalaisia päätöksiä. Euroopan historian tuntien ei ole pahasta, että yhteisessä unionissa on sääntöjä, joita kaikki noudattavat.

On silti syytä miettiä, miltä prosessi voi näyttää sellaisesta puolalaisesta, joka äänesti nyt valtaan noussutta hallitusta. Hahmoton koneisto Brysselissä käynnistää menettelyn, jolla on vaikea nimi. Tarkoituksena on todeta jotain siitä, millainen demokratia Puola on. On turhan helppoa tulkita tämä puuttumiseksi asioihin, jotka eivät muille kuulu.

Ei ole kulunut kovin kauan siitä, kun puolalaiset saivat sisäpolitiikkaansa ohjeita Neuvostoliitosta. EU:n piti tuoda vapautta olla puolalainen sellaisessa Puolassa kuin ihmiset itse haluavat. Moni tuskin haluaa uutta ohjeistajaa edellisen tilalle.

EU:n asema horjuu nyt monessa maassa, koska unioni koetaan etäiseksi ja kansasta vieraantuneeksi. EU:n tulevaisuuden kannalta on siksi tärkeää, miten tahdikkaasti tällaiset tilanteet hoidetaan.

Perusarvojen noudattaminen ja seuraaminen on ehdottoman tärkeää. Ulkoa käynnistetyt viralliset prosessit eivät kuitenkaan välttämättä tuo Euroopan unionia lähemmäksi äänestäjiä. Pahimmillaan käy päinvastoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat