Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investointien kasvu olisi harvinainen hyvä uutinen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun etsitään merkkejä talouden käänteistä huonompaan tai parempaan, mittareita on monia. Kansantalouden luonnekin vaikuttaa siihen, mitä kannattaa seurata.

Yhdysvalloissa yksi seuratuimmista mittareista on asuntomarkkinoiden tila. Vahva kotimarkkinatalous on nojannut kulutuksessaan asunnon arvoon. Kun arvo on noussut, rahaa on uskallettu käyttää reilummin.

Suomessa kannattaa seurata yritysten investointeja. Vientivetoinen, avoin ja investointitavaraa tuottava kansantalous seuraa vientimarkkinoidensa kysyntää. Jos kysyntää alkaa ilmetä, laajennetaan tehdassaleja ja hankitaan uusia koneita.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuore investointikysely kertoo, että suomalaiset yritykset aikovat pitkästä aikaa tehdä laajennusinvestointeja. Vaikka monet muut mittaukset teollisuustuotannosta ja tilauksista eivät vielä näytäkään hyviltä, tämän kyselyn tulos kannattaa ottaa rohkaisuna – jo siksikin, että vastaavia merkkejä ei ole tarjolla kovin paljon.

Teollisuus on näivettänyt monta vuotta itseään: sen korvausinvestoinnit ovat olleet pääomakannan kulumista pienemmät. EK:n mittauksen mukaan investointien kasvu ei vieläkään riitä muuttamaan tätä suuntaa.

Tänä vuonna yleisin investointien tarkoitus on kuitenkin kapasiteetin kasvattaminen. Puolet hankkeista on tällaisia. Eli tarkoitus olisi kasvattaa valmiutta tehdä enemmän tuotteita markkinoille.

Liian moni yritys on kitkutellut viime vuodet säästämällä ja karsimalla. Jos nyt oletus on, että tulosta voidaan hakea vaihteeksi tekemällä enemmän ja myymällä enemmän, päätelmä edustaa tervettä taloudenpitoa ja luottamusta tulevaan.

Investoinnit eivät itse suuremmin kasvata kansantuotetta. Tosin paikallisia vaikutuksia on, kuten Metsä Groupin investoinnilla on Äänekoskelle.

Eikä kaikki investoiminen muutoinkaan kaada rahaa kansantalouden laariin. Energia-ala investoi viime vuonna ahkerasti. Suuri osa summasta meni tuulivoiman rakentamiseen. Tuulivoima kannattaa syöttötariffien ansiosta, mikä taas vaatii verotukia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat