Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueilla on nyt jos koskaan oikea sauma uusia johtoaan

Puolueiden pitää jo nyt alkaa pohtia, millaisella kokoonpanolla ne haluavat lähteä seuraaviin vaaleihin, kirjoittaa Piia Elonen.

Pääkirjoitus
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Poliitikolle ei ole ikinä hyvää hetkeä luopua. Muistissa on kuukausia jatkunut arvostelu, kun Jyrki Katainen luopui kokoomuksen puheenjohtajuudesta ja samalla pääministeriydestä keväällä 2014.

Jos puolueilla on haluja tai tarvetta uusia johtoaan, nyt jos koskaan siihen on oikea sauma. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki onkin jo ilmoittanut jättävänsä puolueen puheenjohtajuuden.

Vuosi 2016 on siitä erikoinen, että tänä vuonna ei ole yksiäkään vaaleja.

Seuraavat vaalit ovat kuntavaalit. Ne pidetään huhtikuussa 2017. Sinne on yli vuosi aikaa. Tärkein maali on kuitenkin vuoden 2019 eduskuntavaalit. Kuntavaalit käyvät hyvästä harjoittelusta niihin. Nyt on hyvä aika hakea asemia, vaihtaa miehityksiä, koota oikeanlaista rosteria.

Ja liikehdintää riittää. Kokoomuksen puoluesihteeri Minna Arve katoaa Turkuun. Petteri Orpo kiistää olevansa kiinnostunut kokoomuksen puheenjohtajuudesta, Jan Vapaavuori väläyttelee kiinnostustaan. Vasemmistoliiton kisaan on ilmoittautunut kaksi nimeä, kolme miettii vielä.

Nyt kun kaikki vaihtoehdot ovat vielä mahdollisia, on myös sopiva hetki spekuloida, millaisessa kokoonpanossa kevään 2019 vaaliväittelyt käydään.

Kd:n tuolilla istuu Sari Essayah, sillä puolue vaihtoi hänet Päivi Räsäsen tilalle kannatusta nostamaan vasta viime kesänä. Rkp:n Carl Haglund on arvoitus. Hän saattaa hyvinkin jatkaa, toisaalta nuorelle mutta kokeneelle miehelle voi hyvinkin olla kysyntää myös yritysmaailmassa.

Vasemmistoliitto menee eduskuntavaaleihin tänä kesänä valittavan puheenjohtajansa johdolla. Vihreissä Ville Niinistön asemaa vakauttaa se, että puolueen kannatus on kasvunut kovaa.

Sipilän jatko riippuu siitä, kuinka tyytyväinen hän on omaan suoritukseensa. Hän on itse ilmoittanut, että neljän vuoden jälkeen se on joko tulos tai ulos. Jos yhteiskunta ei uudistu, Sipilä ei välttämättä aio olla enää vetovuorossa.

Antti Rinteen kohtalo riippuu paljon kuntavaaleista. Puolueen kannatus on nyt kovassa laukassa, mutta kuntavaalit näyttävät saako Rinne mitattua sen myös jätetyiksi ääniksi.

Stubb tilalla vaalipaneelissa saattaa hyvinkin istua joku muu. Spekulaatiot seuraajasta ovat käynnissä jo nyt. Sitä paitsi Stubbin projektit ovat usein enemmin kolmi- kuin viisivuotisia. EU- tai muut kansainväliset tehtävät varmasti kiinnostaisivat, jos jotain sopivaa tulee eteen.

Perussuomalaisten Timo Soini saavutti hillotolppansa – raveista tutun maalin – jo viime vaaleissa. Hän toteutti ikiaikaisen haaveensa nousta ministeriksi. Hän on johtanut puoluetta uskomattomat 19 vuotta. Se on pitkä aika kuluttavassa hommissa. Terveysongelmia on jo nähty.

Soini on kansainvälinen ihminen, joka viihtyi Brysselissä koko sydämestään. Hän varmasti haaveilee kansainvälisistä tehtävistä. Tai miksei presidenttiydestä. Ulkoministeriys antaa siihen uskottavuutta ja osaamista.

Hyvin todennäköistä on, että perussuomalaiset ei mene vuoden 2019 vaaleihin enää Soinin johdolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat