Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös jälleensyntyminen on Kiinassa luvanvaraista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Manner-Kiinassa asuu 870 jälleensyntynyttä Buddhaa. Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua ilmoitti asiasta maanantaina. Läntisten uutistoimistojen mukaan Kiinan uskonnollisten asioiden hallinto on laatinut tietokannan, jossa on kaikkien kommunistihallituksen virallisesti sertifioimien elävien Buddhien henkilötiedot ja kuvat.

Elävät Buddhat ovat osa tiibetiläisen buddhalaisuuden perinnettä, jonka mukaan johtavat munkit ovat edeltäjiensä reinkarnaatioita. Kiinan hallitukselle he ovat poliittisen vallankäytön väline.

Virallisella Buddha-listalla pyritään muun muassa estämään se, että tiibetiläisten hengellisen johtajan, maanpaossa elävän Dalai-laman kannattajat pääsisivät valitseman hänen jälleensyntyvän seuraajansa. Järjestyksessä 14. Dalai-lama on uhannut vastatoimena olla jälleensyntymättä. Hän on 80-vuotias, suosittu ja melko hyväkuntoinen.

Listaamalla kaikki Buddhat hallitus pyrkii hallitsemaan myös Kiinan vaurastuneen valtaväestön kasvavaa uskonnon harrastusta.

Kyse on informaatiosodasta, jota Kiina käy vähintään samalla voimalla kuin Venäjä, jonka toimintaan kiinnitetään maailmalla kuitenkin paljon enemmän huomiota. Molemmissa maissa ensimmäinen kohde ovat omat kansalaiset, mutta tarinoita kehrätään myös kansainväliselle yleisölle.

Samaan aikaan ei-toivottujen Buddhien kanssa Kiina on siivonnut pois hankaliksi käyneitä juristeja, aktivisteja ja kirjakauppiaita. Kiina on ulottanut nämä toimet myös ulkomaiden kansalaisiin.

Oikeusapua kansalaisjärjestön kautta jakanut ruotsalainen Peter Dahlin ilmaantui tiistaina päiviä jatkuneen kadoksissa olon jälkeen kameroiden eteen tunnustamaan, että hän oli rikkonut Kiinan lakeja. Kuukausia kateissa ollut Ruotsin ja Kiinan kaksoiskansalainen, hongkongilainen kirjakauppias Gui Minhai tunnusti vuorokautta aiemmin kameroille vuosia vanhan kuolonkolarin.

Kiinan johto näyttäisi uskovan, että sen tökerötkin propagandatemput hyväksytään maailmalla. Toistaiseksi arvio pitää valitettavan hyvin paikkansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat