Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikka on rikki, ministerit myöntävät

Olisiko liian rohkeaa väittää, ettei huono politiikka johdu typeristä ministereistä eikä edes huonoissa hallituksissa vaan jossain syvemmällä?

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Politiikka on rikki, se pitää korjata, julisti presidentti Barack Obama puheessaan kansakunnan tilasta 13. tammikuuta. Politiikan uudistaminen on presidentin mukaan välttämätöntä, sillä jos politiikkaa ei saada toimimaan, maan muitakaan ongelmia ei voida ratkaista.

Täällä Washingtonissa on helppo nähdä, mitä Obama tarkoitti. Sotaleireihin jakautunut kongressi ei saa mitään aikaan. Saamattomuus suututtaa kansalaisia, jotka äänestävät valtaan kuumakalleja. Nämä lupaavat muuttaa kaiken, mutta vetävät umpisolmun vain kireämmälle.

Yhdysvallat olisi täysin jumissa, ellei presidentti voisi ajaa asioita läpi omilla määräyksillään. Itsevaltaisuus kuitenkin suututtaa presidentin vihollisia, jotka äänestävät valtaan vieläkin vihaisempia poliitikkoja. Niin kierre vain pahenee.

Samanlaiselta näyttää tilanne Suomessakin. Valtiosihteeri Raimo Sailas nimitti edellistä hallitusta historian surkeimmaksi, joten Juha Sipilältä odotettiin paljon. Nyt kun hallituksen ensimmäinen vuosi lähestyy loppuaan, pelastajaa odottavat ovat jo siirtäneet toivonsa sosialidemokraattien Antti Rinteeseen – moititun hallituksen haukuttuun valtiovarainministeriin.

Olisiko liian rohkeaa väittää, ettei vika ole typerissä ministereissä eikä edes huonoissa hallituksissa vaan jossain syvemmällä? Niin tuntui ajattelevan ainakin EU-komissaari Jyrki Katainen, joka piti elokuussa 2013 puheen johtamisen kriisistä.

Kahden pääministerivuoden jälkeen Katainen oli huomannut, ettei johtajilla ole entistä valtaa, kun talous on kansainvälistynyt ja keskustelu vapautunut eivätkä ihmiset kunnioita instituutioita, auktoriteetteja tai varsinkaan poliitikkoja.

”Uudenlaisen yhteiskunnan syntyminen vaatii myös uutta johtamista”, Katainen arvioi silloin.

Kysyin kahdelta nykyiseltä ja yhdeltä entiseltä ministeriltä, onko Suomi muuttunut hallitsemattomaksi. Toivoin suoraa puhetta, joten lupasin lainata vastauksia nimettöminä.

Vaikka oppositio syyttää julkisuudessa ongelmista hallitusta, sähköpostissa entinen ministeri myönsi, ettei kysymys ole pohjimmiltaan ihmisistä eikä edes ideologioista.

”Olemme keskellä ’pirullisia ongelmia’, joihin ei ole olemassa absoluuttisia oikeita ratkaisuja”, entinen ministeri kirjoitti.

Hänen mielestään vanha malli, jossa virkamies valmistelee ja poliitikko päättää, sopii huonosti nykymaailman monisyisiin ongelmiin. Ratkaisuja joudutaan usein hakemaan yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä tulkitaan heikkoudeksi ja poukkoiluksi.

Hyvä esimerkki ilmiöstä on yritys kohentaa Suomen kilpailukykyä. Pääministeri on ilmoittanut, että tuottavuutta tulee parantaa viisi prosenttia mutta sanonut olevansa joustava keinojen suhteen. Niinpä yhdet syyttävät Sipilää jahkailusta ja toiset pakottamisesta.

Molemmat nykyministerit olivat harmissaan siitä, että vaikka muutoksen tarve myönnetään, jokainen muutosehdotus törmää seinään. Milloin ”seis-käden” nostaa virkamieskunta, milloin ay-liike, milloin EU-säännöt, milloin perustuslakijuristit. Varsinkin oikeusoppineiden esiintyminen ärsytti ministereitä.

”Läpeensä ankkuroitu yksilönoikeus ohittaa aina elinkeinovapauden ja yhteisen edun. Tämä on intellektuaalista populismia, johon viisaatkin sortuvat”, ministeri sanoi.

Hänen mukaansa perustuslaki ei ole ongelma vaan lain tulkinnat.

”Ojanen, Tuori & co kantavat vastuun”, ministeri lähetti terveisiä Tuomas Ojaselle, Kaarlo Tuorille ja muille oikeusoppineille.

Toinen nykyministeri muistutti – kuten Katainen puheessaan –, että globalisoituminen ja digitalisoituminen ovat muuttaneet ratkaisevasti politiikan ja kansalaisten suhdetta.

”Pelikenttä on muuttunut, mutta säännöt eivät – eivätkä varsinkaan ihmiset. Poliitikoilla ei ole enää samaa valtaa kuin aikaisemmin, mutta heillä on yhä täysi vastuu ja syyllisyys”, ministeri sanoi.

Ministerin mukaan konsensuksen jäykkyyksiin ei ole varaa nykykilpailussa, jossa on pakko edetä nopeimman eikä hitaimman mukaan.

”Vanhaan takertuminen estää meitä näkemästä, miten esimerkiksi tekoäly ja robotit mullistavat maailmaa seuraavan 15 vuoden aikana."

Ministerin mukaan politiikkaan erehtyvät jauhetaan niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin nopeasti.

”Obama aloitti messiaana, mutta hänet on syöty luurangoksi. Jos ihmisellä on oikeasti valtaa, myllytys on totaalisen armotonta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat