Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajaesteet maksavat paljon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sisärajatarkastuksilla on kova hinta Euroopan unionin uskottavuudelle, sillä vapaa liikkuvuus on yksi unionin peruspilareista. Schengen-sopimukselle voi määritellä arvon myös selvittämällä, miten paljon vapaan liikkumisen rajoitukset maksavat yrityksille ja EU:n sisämarkkinoille.

Sisärajatarkastukset muutamien maiden rajoilla vaikuttavat yritysten toimintaan koko EU:n alueella, sillä ne hidastavat ihmisten ja tavaroiden liikkumista.

Jos halutaan estää siirtolaisten liikkuminen EU:n sisällä, on myös rekkoja tarkastettava. Mittakaavaa antaa se, että viime vuonna Saksan rajan ylitti Itävallasta 3,8 miljoonaa ja Puolasta 3,1 miljoonaa rekkaa.

Joka päivä 1,7 miljoonaa ihmistä ylittää työmatkallaan rajan EU-maasta toiseen. Jokainen tunti, jonka he jonottavat tarkastuksiin, maksaa, muistutti EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker viime viikolla Strasbourgissa.

Komission mukaan sisärajavalvonnan palauttaminen maksaisi kolme miljardia euroa vuosittain. Tarkan summan laskeminen menetetystä kaupasta ja kuljetusten viivästymisestä lienee mahdotonta.

Schengen-alueen luomisella tavoiteltiin kasvua talouteen. Samalla logiikalla sen purkaminen vie kasvulta pohjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat