Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi itsenäistyi vuonna 1919

Pääkirjoitus
 
Jukka Ruukki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen esimies.
Outi Pyhäranta
Kuva: Outi Pyhäranta

Sata vuotta täyttävä Suomi saa uuden kansallispuiston. Jos hallituksen tahto pitää, puisto avataan kesällä 2017 Suomussalmella ja osin Kuusamossa sijaitsevaan Hossaan (HS 15.1.).

Ilahduin tiedosta, koska talsin joka syksy Kainuun selkosilla. Tärkein valintakriteeri kuitenkin hämmästytti: luontoarvoja ei mainita sanallakaan.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) perustelee Hossan valintaa talvisodan hengellä ja muilla kansakunnan kohtalonhetkillä. Ilman Raatteen tien torjuntavoittoa vuonna 1940 kansallispuisto ei olisi Suomen puolella. Maan ensimmäinen isä, tasavallan presidentti K. J. Ståhlberg, syntyi Suomussalmella. Lisäksi seutu oli Elias Lönnrotin runonkeruualuetta. Ilman Hossaa ei olisi Kalevalaa.

Historia on aina kelvannut politiikan käyttötavaraksi. Sillä on perusteltu milloin mitäkin. Läksynsä lukenut poliitikko osaa vedota talvisodan henkeen, kun hän tahtoo kansalta yhtenäisyyttä tai uhrimieltä.

Ennustan, että monet menneisyyden haamut ehditään vielä kaivaa kaapeista ennen kuin itsenäisyyden juhlavuosi on päässyt edes käyntiin.

Historia on siitä jännittävä ala, että sitä tavataan lukea nykypäivän linssin läpi. Jälkeenpäin kaikki näyttää herttaisen johdonmukaiselta. Sinivalkoisille silmille Väinämöinen on Suomen ensimmäinen itsenäisyystaistelija.

Todellisuudessa Suomi on kirjava ja polveileva tarina, jota ei voi puristaa käyttövalmiiseen pakettiin.

Akateemikko Eino Jutikkala totesi aikoinaan, että historiantutkimus on myyttien murtamista. Yksi myytti joutaisi heti romukoppaan.

Suomi ei itsenäistynyt joulukuussa 1917. Tasavalta julistettiin, mutta sen ensimmäinen vuosi ei ollut kovin itsenäinen. Englantilainen historioitsija Anthony Upton kutsui tasavallan alkumetrejä itsenäisyyden irvikuvaksi.

Todellista valtaa pitivät vieraat. Maassa majaili 10 000 saksalaista sotilasta. Saksalainen eversti toimi Suomen armeijan ykkösmiehenä, yleisesikunnan päällikkönä. Kalevalaisen kansan kuninkaaksi soviteltiin Hessenin prinssiä. Valtiolaiva oli tukevasti Berliinin käsiohjauksessa.

Suomi oli vuoden 1918 kesästä vuoden loppuun asti enemmän suomettunut ja rähmällään kuin koskaan historiansa aikana. Vasta keisarillisen Saksan romahdus maailmansodassa pelasti aidon itsenäisyyden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat