Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjää varotaan kuin uhmaikäistä

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tuskin kenellekään on enää epäselvää, että Venäjän viranomaiset ovat myötävaikuttaneet siihen, että maan kautta on tullut turvapaikanhakijoita Suomeen ja Norjaan. Sen enempää Suomen kuin Norjankaan hallitus ei kuitenkaan sano niin.

Sitä ei ole sinänsä vaikea sanoa. Kas näin: turvapaikanhakijoiden tulo Venäjän kautta on Venäjän johdon ohjaamaa.

Jos epäilee, että Suomen hallitus nöyristelee tässä asiassa Venäjälle, kannattaa huomioida, että Nato-maa Norjan hallitus on muotoiluissaan Suomea varovaisempi.

Ulkoministerit Børge Brende ja Timo Soini (ps) tapasivat maanantaina Tromssassa Pohjois-Norjassa ja todennäköisesti puhuivat keskenään hyvinkin suoraan Venäjän roolista.

Julkisesti Brende kuitenkin kehui Venäjän kanssa käytyjen neuvottelujen hyvää tahtoa. Soini oli astetta suorempi ja korosti, että tilanne oli herkkä Suomen ja Venäjän välisten ministeritapaamisten vuoksi.

Venäjä on hankkinut itselleen mielenkiintoisen liikkumatilan kansainvälisessä politiikassa.

Järjestäessään häiriöitä raja-asemilla, Ukrainassa tai Syyriassa Venäjä korostaa arvaamattomuuttaan. Mukana on viesti, että ärsytettynä se voi käyttäytyä vielä huonommin mutta käytös voi parantua, jos se saa riittävästi toivomaansa huomiota.

Muille maille tilanne on hankala. Venäjä ei ole iso vauva vaan ydinasevalta ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, ja muutkin maat käyttävät samoja keinoja vaikka eivät samassa mittakaavassa.

Varovaisuus ei aina toimi.

Vain päivä Brenden kohteliaisuuksien jälkeen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti, ettei Venäjä ota turvapaikanhakijoita takaisin.

Lavrovin mukaan turvapaikanhakijat olivat oleskelleet Venäjällä valheellisin perustein, koska he olivat alun perinkin oikeastaan halunneet Norjaan. Pelin sääntöihin kuuluu, että tällaista pitää kuunnella ihan vakavalla naamalla.

Viisaus ei kuitenkaan ole pahe.

Norja on varovainen, koska Venäjä on sille välttämätön kumppani arktisilla merialueilla. Suomi on varovainen, koska ilmeisin kohde on Suomen raja, jos Venäjä todella avaa pakolaishanan.

Tilanne muuttuu vaaralliseksi, jos huoli Venäjästä aiheuttaa poliittista itsesensuuria ja ennakoivaa mielistelyä. Se ei enää olisi Venäjän vika vaan oma vika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat